11 високотехнологични лаборатории ще бъдат отворени в технологичния парк в София, съобщи президентът Росен Плевнелиев, който заедно със словашкия си колега Андрей Киска и премиера Бойко Борисов, откри "София Тех Парк".

На церемонията присъстваха още министър-председателят на германската провинция Бавария Хорст Зеехофер, европейският комисар за регионалната политика Корина Крецу, министърът на икономиката Божидар Лукарски, изпълнителният директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова.

Проектът е реализиран със средства от оперативна програма "Конкурентоспособност" и развитието му ще продължи да се финансира с европейски пари.

Всеки, който иска да наруши стабилността в държавата, да си спомни загубите при първата оставка на кабинета "Борисов". Това послание отправи премиерът Бойко Борисов при откриването на Технологичния парк.

Принципал на парка е икономическият министър Божидар Лукарски, който е от квотата на Реформаторския блок в коалицията, и днес заяви, че няма да подава оставка.

Борисов отправи послание и към германските и френските данъкоплатци, които имат най-голяма вноска в бюджета на Европейския съюз.

Тъй като Технологичният парк е финансиран основно с европейски средства, Борисов подчерта, че страната ни се отплаща с най-добрата охрана на шенгенските граници.

Росен Плевнелиев заяви, че бизнесът, науката, инвеститорите трябва да припознаят целите и идеите, които предоставя "София Тех Парк" и да намерят тук доброто местоположение и услуги за реализиране на идеите.

Това показва най-доброто, което България може да постигне. Регионалният фонд за развитие е инвестирал над 40 млн. евро в "София Тех Парк“ и резултатите наистина са видими. Регионалните фондове вече са инвестирали 3,9 млрд. евро в конкурентоспособност, транспорт, околна среда и регионално развитие, заяви европейският комисар по регионална политика Корина Крецу.

"Страните - донори, които полагат огромни грижи и чрез Европейската комисия, и комисарите, огромни пари се вливат в нашата икономика, инфраструктури, за което ние връщаме с най-добрата охрана на шенгенската граница, с нашата солидарност, която, виждате, всеки ден получаваме като оценка", изтъкна премиерът Борисов.

Плевнелиев направи първа копка на проекта София тех парк миналото лято и постави началото на изграждането на обектите от първия по рода си научно-технологичен парк в столицата.

Британският премиер Дейвид Камерън също посети София тех парк по време на посещението си у нас преди седмица.