„В София има няколко минерални бани, които са в окаяно състояние. Години наред те не се реставрират. В същото време столицата ни е уникална, в нея има 42 минерални извора с 8 различни по минерализация видове вода. Сега единствената действаща минерална баня е тази в Панчарево. Вярваме, че трябва да се възстановят тези бази. Изискали сме от експертна институция да ни предостави доклад за качеството на минералната вода“, заяви председателят на младежката организация на АБВ за София Пламена Пламенова.

Според нея управлението на столицата трябва да работи по-активно и за запазване и развитие на културно-историческото наследство на града.

“Виждаме как всеки ден паметници на културата се рушат. Разрушават се и се бутат сгради през уикенда, когато институциите не работят, което е недопустимо. Трябва да се предприемат мерки да се запазват и да има общо регулиране на фасадите на сградите в София“, посочи Пламенова.

Думите й допълни зам.-председателят на АБВ-София Васил Георгиев, който обърна внимание на проблема с развитието на градската среда на София, свързан със строежа на високи сгради.

„Предвижда се един закон, в който се казва, че това, което до сега е разрешено за София като високи сгради, ще бъде построено. А след това вече високите сгради нямали да бъдат в центъра на столицата. Т.е. хем ще правим закон срещу небостъргачите в центъра на София, хем това, което до сега е предвидено ще бъде построено. Хем ще вземаме уж мерки, хем ще си правим и това, което искаме“, посочи той и добави, че проблем за града, който за сега не намира своето решение представлява и липсата на места за паркиране, непосилно големия трафик и изчезването на зелените площи.

От столичната организация на АБВ посочиха още, че в София няма достатъчно развитие на масовия спорт и то при условие, че града е избран за европейска столица на спорта за 2018 година.

„Има ли достатъчно безплатни съоръжения, където да се спортува? На тези площадки може ли да се спортува през зимата - не. Тези площадки, които се строят в парковете са хубави, но не са достатъчни и сериозна спортна дейност на тях не може да се извърши. Училищата се реновират отвън, а какво се случва с физкултурните им салони?“

В заключение отношение по темата взе и председателят на Столичната градска организация на АБВ Емил Кало. Той обърна сериозно внимание на необходимостта от развитие на по-сериозна читалищна дейност в града.

„Те почти окончателно са загубили своята функция на културни средища – мизерно съществуване в рамките на слабо ползвани библиотеки. Това е картината на софийските читалища. Ние ще търсим варианти за политики, насочени към съживяване на софийските читалища. Те са важна специфична институция, която произвежда и разпространява българската култура“, каза Кало.