„За“ гласуваха 52 общински съветници, а 3 „въздържал се“.

Зам.-кметът по екология Йоана Христова ще отчита изпълнението на програмата на всеки 3 месеца. В нея са заложени мерки за намаляването на нивата на фините прахови частици и за ограничаването на движението на автомобили, които отделят високи нива на вредни емисии.

Предвижда се въвеждането на безплатен градски транспорт в дните с установени трайно високи нива на фините прахови частици.

За да се стимулира използването на екологично чисти превозни средства, електромобилите и хибридните автомобили ще паркират безплатно.

В някои райони на столицата ще се въвежда зона, в която автомобилите ще се движат с 30 км/ч.

До актуализирането на Програмата за управление на качеството на въздуха се стигна след като тази зима бяха установени завишени нива на фини прахови частици в София. България беше осъдена от ЕС заради мръсния въздух в страната.

За мен, като кмет на София, това е най-важният документ, по който София ще се развива през следващите години. Наред с темата "Сигурност", темата "Здраве" не може да бъде изместена от никоя друга. Темата за чистота на въздуха е най-важната и актуална тема през всичките тези години, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на дебатите в Столичния общински съвет, цитирана от "Фокус".

Изработването на програмата беше възложено на едни от най-добрите специалисти в България. Тя беше подложена на изключително сериозни дискусии, посочи тя.

По думите на кмета темата за чистотата присъства в разговорите при срещи с представители на чужди столици.

Много важна мярка е много сериозният контрол при годишните технически прегледи на автомобилите, допълни Фандъкова.

Важно е и продължаването на програмата за енергийна ефективност. Продължаваме с промяна на отоплителните инсталации, каза още тя.