Новината бе обявена предварително от премиера Бойко Борисов, след като непланирано инспектира моста при пътен възел "Ломско шосе", заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

"Движението ще се пусне по моста над бул. „Ломско шосе”. Преминаването по новата отсечка ще се осъществява двупосочно в едното платно между пътен възел "Северна скоростна тангента" и пътен възел "Сливница", обясни Павлова.

Инспекцията показа, че строителството на 5,5-километровата отсечка от Западната дъга скоро ще приключи. Очаква се официалното й пускане да стане на 14 септември. Новият участък започва от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента.

Изграждането му започна в края на миналата година.

"Удовлетворени сме от това, че изпълнителят успя за по-малко от 9 месеца да изпълни толкова сложен проект без да спираме движението”, каза Павлова.

Вижте снимки >>>

По думите й изпълнителят е трябвало да работи при абсолютен трафик и когато е бил готов даден участък, движението се е прехвърляло по новите платна.

"Това, което виждаме, е 99% физическо изпълнение. Има готовност за окончателно пускане в експлоатация на 14 септември”, заяви още регионалният министър.

По-късно министър-председателят написа във Фейсбук:

"Със завършването на Западната дъга свързваме матистрала "Люлин" с "Хемус" и "Тракия". Изключително бързо и с най-нови технологии се строи този път. Ние продължаваме работа, в момента се правят проектите за Горубляне, Герман и Лозен"
.

През април бе открит целият участък 1 от Западната дъга на Околовръстното шосе на София.
Изцяло беше пусната за движение и Северната скоростна тангента на Софийския околовръстен път.