- Г-н Рапонджиев, Летище София ще е изключително натоварено по време на Европредседателството. Непосредствено преди официалното откриване на Европредседателството в България, имаше две бомбени заплахи. Готови ли сте за реакция?

- Летище София работи съвместно с всички служби, които гарантират сигурността, като се извършват необходимите дейности под ръководството на МВР. Стриктно се прилагат всички европейски и международни стандарти за сигурност, съгласно актове на Международната организация за гражданска авиация, действащи регламенти и всички национални нормативни актове. Като стратегически обект със значение за националната сигурност, на Летище София се прилагат необходимите дейности от компетентни органи. Мерките, които се прилагат на летище София, гарантират безопасността и сигурността на гражданите.

- Какъв пътникопоток очаквате?

- ВИП гостите за събитията, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС, ще се обслужват от правителствения ВИП на летището. Освен това очакваме между 22 – 25 хил. души да пристигнат в страната ни. Тази цифра разпределена за шестте месеца на Европредседателството не би представлявала затруднение за нас.

- Колко машини ще кацат и излитат на ден?

- Всеки ден на Летище София кацат и излитат средно по около 160 самолета и се обслужват около 18 000 пътници по редовните и чартърни линии. Не бихме могли да предоставим допълнителна информация за полетите, с които ще пристигат и ще си отиват официалните гости за Европредседателството.

 

- Какви услуги предлага летището на пътниците?

- В обществените зони може да се ползва интернет, освен това и на двата терминала са разположени станции за зареждане на мобилни устройства, които са на разположение на пътуващите напълно безплатно. За хората, които искат по-голямо удобство при пътуване могат да се възползват от услугите на нашите бизнес салони. Те предлагат висококачествени услуги, кетъринг, имат обособен бизнес център и всичко, което е необходимо на пътника да се чувства комфортно. За пътниците с увреждания или ограничена подвижност Летище София предлага съдействие при посрещане и преминаване на процедурите по сигурността на всички заминаващи, пристигащи или транзитни пътници, напълно безплатно.

На Терминал 1 и Терминал 2 има общо 4 стаи, които са съобразени с нуждите на малките деца. Помещенията са обзаведени с детско креватче и с маса за повиване, където удобно и спокойно могат да изчакат своя полет семействата, пътуващи с деца. Новият терминал разполага и със стая за молитва и медитация, където вярващите могат да изпълняват своите духовни практики без значение от религия и вероизповедание.

Във връзка с Европейското председателство в обществената зона на Терминал 2 са организирани две информационни гишета, където доброволци ще дават необходимата за гостите информация.

На паркинга на Терминал 2 са изградени три зарядни станции за електромобили, които 6 месеца ще се използват за нуждите на Председателството, а след това ще могат да ги използват и всички граждани.