Анулирани са няколко полета до и от Франкфурт, а останалите закъсняват с часове и за голяма част от тях няма яснота дали ще бъдат осъществени и кога, предаде Дарик радио. Полетът до Амстердам, който трябваше да се състои рано сутринта, закъснява вече часове. С него трябваше да пътуват много хора с прекачване до САЩ, а очакваният час за излитане е едва около 18 ч.

Служителите на Летище София очакват мениджърите, отговарящи за различните дестинации, да информират как и за кога да бъдат пренасочени пътниците. При форсмажорни обстоятелства от "България Еър" обясниха, че не поемат разходи по престоя и настаняване на пътниците, които са изпуснали следващите си полети", разказа главният редактор на Дарик Пловдив Лалка Златанова, която е един от пътниците на самолета за Амстердам, който трябвало да излети в 7,30 сутринта.

Голяма част от закъсненията и отмяната на полети се дължат на лошите метеорологични условия в Европа. Пред Дарик изпълнителният директор на "България Еър" Янко Георгиев, който в момента се намира в САЩ, обясни, че на пътниците се подава своевременна информация за полетите и ще бъдат спазени всичките им права, регламентирани с европейските директиви.
"Поради лошото време капацитетът на летището в Амстердам е редуциран до 20 полета на час, което е абсолютно минимално. И всеки полет до там има определено време за излитане. За пътниците, които са чекирани, компанията поема храната и напитките, докато чакат полета", уточни Георгиев.

При закъснение на полета с повече от пет часа пътниците имат право да се откажат от него и да получат пълния размер на стойността на билета си, съобщи Богомил Николов от организацията "Активни потребители".
"При закъснение на полет над 2 часа, авиокомпанията е длъжна да осигури безплатна храна и напитки. Ако полетът се отложи за следващия ден, компанията трябва да осигури безплатно настаняване в хотел и право на храна, както и възможност за безплатни съобщения по телефон, факс или електронна поща. Когато неосъществяването на полета е по вина на авиокомпанията тогава пътникът може да получи освен стойността на билета и компенсация от 125 до 600 евро, в зависимост от разстоянието на полета", обясни Николов.

Заради обилния снеговалеж и силния вятър бяха отменени и полетите от и за София от летището във Варна. По обяд летището в морската столица бе отворено и работи при зимни условия.

Трафикът по летищата и пътищата в много държави от Европа също беше объркан днес.

*Последна актуализация в 15 ч.