Общият брой на откраднатите коли към 1 декември е 1177 броя. Според полицаи, най-много се задигат коли среден клас, които се разфасоват за части и така се продават по автоморги и магазини.

Най-голям брой регистрирани посегателства върху коли има на територията на 6-то Районно полицейско управление. Дали това е закономерност или случайност, никой не може да каже.

Като цяло, кражбите през миналата година са с тенденция към намаляване. Причините са няколко-разбитите престъпни групи през годината, занимаващи се с кражбите на автомобили, увеличеното застрахователно покритие на този риск и действията на застрахователите.
 
Според неофициални данни, около 30% от откраднатите по-скъпи коли се връщат след плащане на определена сума. Става дума за застрахователни суми от над 80-90 000 лева, които при плащането на откуп се редуцират до 15-20 000 лева. 

През 2018 година тенденцията към намаляване на кражбите ще продължи, убедени са застрахователи. Според тях, този престъпен бизнес вече е изживял пика си.