Това сочи годишната класация на "Икономист интелиджънс юнит" (EIU), обхващаща 140 града по цялата планета, цитирана от в. "Дневник". 

Класацията е направена по 30-те критерия, обединени в 5 категории, определящи най-добрия за живеене град. Категориите включват: стабилност (25% относителна тежест в индекса), здравеопазване (20%), култура и околна среда (25%), образование (10%) и инфраструктура (20%).

За последните пет години спадът за българската столица е 4.9%, като по-зле са само Кайро (-5.9), Триполи (-19.9%) и Дамаск (-20.4%) - все градове, разтърсвани от кръвопролитни сблъсъци и несигурност. Столицата ни е на 87-мо място, като при идеален показател 100 тя получава 70.5 точки.

Мелбърн е най-добрият за живеене град трета година поред в класацията на EIU. Столицата на югоизточната австралийска провинция Виктория победи Виена в световната класация.
Сред десетте най-добри за живеене градове обаче има само още един европейски град и това е финландската столица Хелзинки. Останалите в списъка са канадските Ванкувър, Торонто и Калгари, австралийските Аделаида, Пърт и Сидни и новозеландския Оклънд.