Шест камери на КАТ "ще следят" през нощта за автогонки по булевардите в столицата, съобщи началникът на КАТ Богдан Милчев. Повод за решението стана тежката катастрофа на бул. „България”, при която загинаха двама пешеходци, пометени на тротоара. Камерите ще са разположени на места като бул. "България" и Околовръстния път на София, за които се знае, че по тях се правят гонки, посочи Милчев, цитиран от БТА.

Инцидентът стана около 01 часа в нощта срещу петък, когато „Ауди А4”, управлявано от 23-годишен мъж, се движело по бул. „България” в посока от бул. „Академик Иван Гешов” към бул. „Гоце Делчев”. В района на спирката на градския транспорт на пл. „Ручей” аудито и попътно пътувал автомобил „БМВ”, управляван от 21-годишен, катастрофират.
Двете коли се удрят странично, качват се на тротоара и помитат двамата пешеходци - жена на 39 години и мъж – на 34 години. Жената е починала на път за "Пирогов", а мъжът в друго болнично заведение.

Оказва се, че шофьорът на "БМВ"-то е синът на прокурора Венцислав Андреев.
"Всички сме в шок. Синът ми е бил участник в ПТП-то снощи. Много съжалявам за станалото. Не го пожелавам на никой родител. Синът ми е голям човек и ще понесе своята отговорност. А каква ще бъде тя, ще разберем от разследването. Искам да поднеса своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите", се казва в изявлението на прокурор Венцислав Андреев пред "Фокус".

Разследващите работят по версията двамата шофьори да са участвали в нерегламентирано състезание. Двамата обаче все още не са задържани, тъй като в кръвта им не е установено наличието на алкохол.
Евентуално на някой от тях ще бъдат повдигнати обвинения, след като се прегледат всички свидетелски показания и са готови техническите експертизи на автомобилите, посочи директорът на СДВР Валери Йорданов.
Засега Милчев и Йорданов се въздържаха от повече коментари заради разследването.

На пресконференцията бе съобщено още, че единият шофьор има книжка от над 2 години, а другият – над 3 години. Няма данни водачите да са се познавали. Единият има само две отнети точки, а другият – 4 за маловажни нарушения. Младежите са на 21 и 23 години. Извършва автотехническа експертиза.

Още катастрофи
По същото време в София, но на „Ботевградско шосе”, стана друга катастрофа, при която загина мъж на 37 години. Към 01 часа мъжът шофирал „Форд Мустанг” по булеварда, когато изгубил контрол над автомобила, излязъл от пътното платно вдясно и се ударил във входа на пешеходен подлез. Колата се върнала на платното. От удара шофьорът е починал на място, а двамата му спътници – мъже на 40 и 31 години, са с разкъсно-контузни рани.
От СДВР съобщиха, че шофьорът има книжка от 1992 година, но оттогава досега има 33 нарушения – причиняване на катастрофа по негова вина или превишена скорост. Три пъти през годините си е възстановявал точките.

Късно вечерта в четвъртък на пътя Батак-Цигов чарк 23-годишен шофьор на "Ауди" помете вървящи по банкета момче и момиче. 18-годишното момче е починало, а момичето е тежко ранено и е транспортирано в болницата в Пазарджик.

Нова трагедия с неопитен шофьор
17-годишно момиче от Разград загина при тежка катастрофа в петък следобед, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Инцидентът станал около 15.10 часа на улица “Свети Климент” в града. Лек автомобил “Ауди А4”, управляван от 19-годишен младеж излиза от пътя на завой, удря се последователно в бордюр и дърво и се забива в стена на къща. Неопитният шофьор е със стаж една година е карал с много висока скорост. При удара тежко е пострадала возещата се в колата М.Б. Транспортирана е до разградската болница, но умира. Шофьорът също е в болница с охлузни рани. Взета му е кръвна проба за алкохол.

Автомобилисти: Да се легализират гонките

Незаконните автомобилни състезания с мощни коли трябва да станат легални и да се регламентират. Това каза пред „Фокус” председателят на Българския автомобилен съюз (БАС) Борис Гаврилов. Според него гонките трябва да се провеждат на специално предвидени обезопасени терени.
„Ние виждаме, че вече 15 години непрекъснато законът ги преследва, но те не престават да го правят. Имаше един период, през който такива състезания се случваха на пистата в Божурище. Тогава гонките по улиците на София бяха спрели. След като затвориха пистата, пак почнаха. Така че не е ли по-добре да легализираме гонките със закон и просто да престанат да се случват по улиците на София?”, коментира Гаврилов.

Автоинструктори: Книжка още на 16
Младежи да карат автомобил още на 16-годишна възраст в присъствието на родител, предложиха днес от Националния автоинструкторски съюз.
Валери Йорданов и Богдан Милчев обаче смятат, че подобни предложения не са добри, особено на фона на това, което се случи тази нощ.