Тези срещи отдавна пораждат опасения в западните столици, че Пекин се стреми да разцепва континента, твърдят трима европейски дипломати, цитирани от Ройтерс. 

Според тях има индикации, че Китай може да отложи следващата среща във формата "16+1", която трябва да се състои в българската столица София по-късно тази година, и да участва занапред в такива срещи веднъж на 2 г., вместо всяка година. 

Евентуалната промяна идва на фона на безпокойство в Пекин от критиките срещу тези срещи на върха в Брюксел, Берлин и други столици, и в момент, когато ЕС обсъжда мерки за по-стриктен контрол върху изкупуването на европейски компании от китайски съперници. 

Някои дипломати са позовават също така на разочарование в Китай и Източна Европа от бавния напредък на договорените по този формат проекти. Годишните срещи във формат "16+1" започнаха във Варшава през 2012 г. Миналата година домакин бе Будапеща. 

"Този формат няма да отмре, защото такива формати никога не умират, те имат собствен живот, но ще бъде не така интензивен и вероятно ще се премине към повече двустранни срещи", каза високопоставен служител на ЕС. 

Според друг европейски дипломат на най-високи нива в китайското правителство е взето решение за понижаване на профила на срещите на върха с Източна Европа поради опасения, че те вредят на имиджа на Пекин и подкопават по-големите му цели в Европа. Китайското външно министерство не е отговорило на искане за коментар по въпроса. 

Говорител на българското правителство е казал, че София се фокусира върху ролята си на ротационен председател в ЕС през първата половина на 2018 г. и няма насрочена дата за следваща среща на върха по формата "16+1".  Форматът, освен Китай, включва 16 страни - членките на ЕС България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, както и нечленуващите в ЕС Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна Гора и Сърбия.