Изследването е направено в периода 27 март-2 април в 23-и, 24-и и 25-и МИР в столицата. 28 на сто са заявили, че ще гласуват за ГЕРБ, а 26 процента за БСП, информира Дарик.

Веднага след тях се нареждат Реформаторският блок с 11% подкрепа, за „България без Цензура" ще гласуват 5 на сто от анкетираните, а за АБВ - 3,4 %.

Според проучването, към момента бившите управляващи от ГЕРБ изглеждат по-стабилни пред опонентите си от левицата, с уточнението, че все пак подкрепата за партията на Бойко Борисов намалява и се наблюдава съживяване на лявото, обясни социологът проф. Михаил Мирчев.

"ГЕРБ са малко по-мобилизирани все още от БСП. Атака не е за подценяване, особено в 25-ти МИР - 4,5 на сто. Появява се дори НФСБ с близо 1 на сто", каза той.

По думите му, тези, които твърдо няма да гласуват, са около 30 процента. Според Мирчев избирателната активност в столицата на предстоящия евровот ще е около 40 % или 400 000 души.

"Тази година избирателната активност ще бъде в този порядък - между 370 000 и 400 000 души и сравнително висока за евроизбори", каза Мирчев.

Той посочи, че именно това твърдение се потвърждава от получените социологически данни, като разликата в готовността за гласуване е голяма - в 23-ти МИР тя е 50 на сто, докато в 24-ти и 25-ти МИР е малко над 30 на сто.

56 на сто от анкетираните в проучването са посочили, че очакват честни и демократични избори, а над 40 процента са песимистично настроени, като са с нагласата за манипулации и злоупотреби.