Това научи БТА от източници в съда. Инцидентът стана на 3 май 2005 г., около 23.00 ч., когато 34-годишният Веселин Маринов потопил ръцете си във фонтана. Впоследствие бе изяснено, че причината за смъртта му е изгнилата изолация на проводниците, захранващи с електричество изхвърлящата вода помпа и осветлението на дъното на фонтана.
Според обвинителния акт отговорност трябва да понесат Георги Зенгинов, Васил Каменов и Симеон Кралев. Зенгинов е бивш управител на фирмата "Общински пазари", която е стопанисвала съоръжението. Каменов е изпълнителен директор на дружеството - собственик на фонтана - "Пазари Теменуга" ЕАД, а Кралев - директор на "Крам комплекс" ООД, което е строило съоръжението.
На 17 юли Софийският градски съд призна за виновен Каменов, но му наложи само глоба от 1000 лева. Другите двама път бяха напълно оправдани (виж линка). По-късно присъдата беше потвърдена от Апелативния съд.
Според ВКС обаче решението на Софийския апелативен съд, че обвинението срещу подсъдимите не е доказано по безсъмнен начин, е в разрез с доказателствата по делото.
Съдилищата не са изпълнили задълженията си по НПК и са изградили вътрешното си убеждение за невиновност на подсъдимите, без да подложат на внимателна проверка всички събрани доказателства, се казва в становището на ВКС. Магистратите се аргументират с това, че трансформаторната кутия, през която е преминавало електричеството за инсталацията на фонтана, не е била предназначена за работа във водна среда, а изолацията й е била нарушена. Според съда оценката на доказателствата от назначените експерти е неправилна. Тя е в противоречие с изготвените заключения на вещите лица, чиято компетентност не е оспорена от страните. В заключенията на експертите се сочи, че при монтажа на електрическото осветление на фонтана са допуснати технически нарушения, пише още ВКС.