Това заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от TACC и агенция „Фокус“.

Чавушоглу и руският му колега Сергей Лавров се срещнаха в Сочи по време на форум на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Това е първата среща на високопоставени държавни служители от двете страни от началото на кризата със сваления от турските ВВС руски боен самолет над Сирия миналия ноември.

„Обсъдихме целия спектър от въпроси за отношенията, търговията, срещите между премиерите и външните министри. Атмосферата беше много дружелюбна. Разглеждаме и среща между лидерите в Сочи през август“, каза още турският министър.

Между Москва и Анкара няма разногласия по повод на това кои са терористи в Сирия, заяви на свой ред Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според Лавров, Турция е съгласна с твърдението, че опозицията трябва да се отдели от терористите в близкоизточната република.

Двете държави са постигнали съгласие да възобновят дейността на работните групи за борба с тероризма. Лавров допълни, че във връзка с това разчита на военни контакти между Русия и Турция, уточнявайки, че правителствата на двете държави също ще възобновят диалога в най-скоро време.

Междувременно прес-секретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че срещата между министрите се очаква да положи пътя към срещата между Путин и Ердоган преди форума на високо равнище на Г-20 в Китай през септември.

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че преговорите за възстановяването на отношенията с Турция ще се водят на всички равнища, в това число и на ниво министър-председатели.

Русия ще води преговори с турските партньори на всяко ниво, на което пожелаят те. И министрите са готови да се занимаят с това, и вицепремиерите , и лично аз съм готов, заяви Медведев, цитиран от ТАСС.
Той добави, че президентът на Русия Владимир Путин му е заръчал да даде възможност на руснаците, които обичат да прекарват почивките си в Турция „да направят това още в настоящия туристически сезон“.