В пет области в Югоизточна България е обявен червен код заради опасно време- в Смолян, Хасково, Кърджали, Ямбол и Бургас. В други 14 пък кодът е оранжев-София-град и София-област, Пазарджик, Ловеч, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Стара Загора, Сливен.

По разпореждане на министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е сформиран оперативен щаб. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 960-10-262.

Вижте снимки >>>

Активизирани са свлачища, много пътища се затварят за почистване, на други има пътни инциденти.

Около 33 000 абонати на ЧЕЗ останаха без ток. Без ток останаха и селища в Ловешко, Смолянско, Габровско.

Директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров заяви, че екипи на АПИ помагат на закъсали коли в цялата страна.

По АМ "Тракия" през 500 метра имаше аварирали коли, образува се километрично задръстване. След това магистралата бе затворена за няколко часа за почистване заради снега. Отделно тежкотоварен автомобил е бил блокирал движението там.

Временно се преустановява движението на МПС по магистрала "Хемус" от София до Ботевград в посока Ботевград заради снегонавявания.

Затворени проходи

Затворени за движение са проходите "Шипка", "Златишки", "Троянски" и "Върбишки".

"Предела" е затворен за движение на МПС над 12 т., в проходите"Твърдишки" и "Вратник" е забранено движението на МПС над 10 т. В "Дюлински" е забранено движението на товарни МПС, а в "Айтоски" е забранено движението на МПС над 20 т. В проходите "Петрохан", "Превала", "Рожен" и "Пампорово" всички МПС трябва да се движат задължително с вериги, а товарните МПС без ремаркета и полуремаркета. Проходите "Печинско", "Котленски", "Обзорски", "Ришки" са отворени за всички МПС, а Проходът на Републиката е отворен само за леки автомобили.

Затруднено е движението в родопската част на Пазарджишка област. Над Пещера и района на Велинград снежната покривка е 25 см.  Движението по дефилето се затруднява от паднали клони и камъни. Няколко селища в района са без ток, заради скъсани електропроводи. Най-сложна е ситуацията над Картела в посока Доспат. Аварийни екипи разчистват трасето.

Затруднено е преминаването на автомобили в участъка между Смолян и Асеновград поради паднали свлачища, активизирани от снеговете и паднали дървата. По същата причина е затворен за движение участъкът между Кричим и Девин.

В София пътищата се почистват и опесъчават от нощта, увериха от Столична община.

Пристанищата във Варна и Бургас са затворени поради силен вятър.

Гражданите и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка, поддържането на републиканската мрежа и въведените ограничения от страницата в интернет на АПИ  - www.api.bg, и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 200700 130 20 в АПИ.

Проблеми при влаковете

В 15.45 часа бе възстановено движението в междугарието Димитровград-север – Меричлери. Участъкът бе наводнен и имаше струпана земна маса върху железния път.

Проблемен остава жп участъка Димитровград – Хасково, където се образуват нов насип и изместване на баластова призма, съобщиха от НКЖИ.

Без влаково движение остава и районът на Горна Оряховица – Царева ливада. В момента екипи на НКЖИ и машини работят в района на Горна Оряховица – Велико Търново, Велико Търново - Трявна за разчистване на жп трасето, осигуряване на габарит и подаване на напрежение в контактната мрежа.

Обстановката в района на Скобелево - Караджалово и Черна гора – Чирпан вече е спокойна и няма опасност от преливане на реките и заливане на железния път.

Вижте кои общини бедстват >>>

Хасково бе наводнено от преляла река >>>