Това съобщи директорът на Областно пътно управление – Стара Загора Илия Златев пред "Фокус".

Изведен е и противожарния автомобил, който в ранните часове на деня е тръгнал към мястото по сигнал на бедстващите.

Сигнал на бедстващите младежи е подаден към 04.00 часа. Заради силния вятър и снегонавявания те заседнали между връх Шипка и връх Бузлуджа на път към хижа Теменуга. 

Първоначално един от тях се е обадил на родителите си, за да поиска помощ. Майката и бащата на момчето обаче също попаднали в снежната блокада.

На помощ им се притекла полицията и пожарната, но противопожарният автомобил закъсал на Шипка. Около 7 часа тръгнал друг специализиран автомобил през Бузлуджа, който разчистил пътя и достигнал до закъсалите към 9.10 часа.

Шест от спасените младежи са настанени на топло и пътуват с автомобила на Пожарната, останалите двама - с автомобила на Областно пътно управление. Те са от Раднево.

От АПИ определиха като безотговорна постъпката на младежите да тръгнат при такова лошо време и забраната за преминаване по пътя към хижа Теменуга, която се намира на 2 км югоизточно от връх Шипка. Третокласният път от Републиканската пътна мрежа Шипка – Бузлуджа е затворен за целия зимен сезон.

"За щастие всичко приключи успешно. Няма пострадали сред бедстващите, но безразсъдството на тези младежи коства много финансов и човешки ресурс на няколко институции", каза Илия Златев, директор на областното пътно управление в Стара Загора.

От АПИ призовават за отговорно поведение на гражданите и спазване на въведените ограничения по пътищата, особено във високопланинските райони.

За 19 области от страната за днес е обявено предупреждение за опасно време - оранжев код за валежи от сняг и силен вятър - цяла Северна и Източна България, както и за областите Хасково и Кърджали. За останалите области  кодът е жълт.