Над 1000 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж в момента. Работата на екипите не е спирала, но при продължаващи валежи е невъзможно пътищата да са почистени до асфалт, посочват в съобщение от агенцията.

АПИ припомня, че поддържането на пътната инфраструктура е разделено на четири нива, регламентирани в наредба.

В ниво "А" на поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища, и направленията, свързващи съседни области. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво "А" е 3 см. Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването до постигане на изискванията за ниво "А" е 2 часа.

В ниво "Б" са пътищата с трафик между 2000 и 4000 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 5 см. Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво "Б" е 3 часа.

В ниво "В" са пътищата с трафик между 500 и 2000 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 7 см. Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво "В" е 5 часа.

В ниво "Г" са пътищата с трафик по-малко от 500 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 10 см. Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво "Г" е 8 часа.

Снегът създаде сериозни проблеми и по магистрала „Тракия”, като на места блокира движението.

В Родопите часове наред планинските проходи останаха затворени за камионите. Образуваха се километрични опашки в участъка между София и Пазарджик. Интензивният снеговалеж и намалената видимост станаха предпоставка за катастрофи.

Рано сутринта за кратко беше спряно движението по автомагистрала „Тракия” в участъка между София и Пазарджик за почистване на аутобана. Снегът затрупа планинските проходи.

От сутринта до обед полицията спираше движението на тирове по пътищата Белово-Юндола и Якоруда-Велинград. Шофьорите на тирове недоволстваха. Заради закъснението плащат глоби, а фирмите - неустойки за забавените доставки.

Силни снегонавявания и непочистени пътища има и в Северозападна България. През целия ден по пътищата имаше проблеми със закъсали автомобили и катастрофи.

Към обяд колони от леки и тежкотоварни автомобили задръстиха международния път за „Дунав мост 2” край Монтана. От Пътната агенция се опитваха да отпушат движението.

Между Мездра и Ботевград катастрофирал тир напълно парализира движението. Образуваха се огромни колони от камиони. Отбиваха само леките коли през дефилето.

Заради снегонавявания главният път Е79 от Видин за Монтана беше затворен за камиони. Има осигурен обходен маршрут.