Това съобщи внеслата жалба заедно с фотографа правозащитна организация Европейски център за конституционни и човешки права (ЕЦКЧП), цитирана от Франс прес и БТА.

"Тези снимки свидетелстват за мащабите и системния характер на изтезанията при управлението на Асад. Никой следовател, международен прокурор или съд досега не са имали достъп до тези информации", заяви генералният секретар на ЕЦКЧП Волфганг Калек.

Германската федерална прокуратура "е първата инстанция, която може да използва тези данни за издаване на международни заповеди за задържане срещу високопоставени представители на сирийския режим", добави той.

Съдържаните в снимките метаданни дават ценни сведения на следователите къде и кога са направени, отбеляза правозащитната организация. Снимките също така са с висока резолюция, което е важно при събирането на доказателства.

ЕЦКЧП и "Цезар" също така са внесли жалба в германската федерална прокуратура срещу високопоставени служители на сирийските тайни служби и военна полиция за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Процедурата се опира на юридическия принцип на универсалната компетентност, който позволява на една държава да преследва извършителите на престъпления независимо от националността им и мястото на деянията.

Германия е една от малкото страни в света, които прилагат този принцип. Преди две години във Франция започна разследване за престъпления срещу човечеството въз основа на свидетелските показания на "Цезар", който е потърсил убежище в тази страна.