Вчера стана ясно, че неизвестен хакер незаконно е получил достъп до личните архиви на звездите и пусна техни голи снимки в мрежата. Сред засегнатите от киберпрестъпника са актрисите Дженифър Лорънс, Кейт Ъптън, Кристен Дънст, певицата Ариана Гранде и други, около 100 знаменитости, предаде БТА. 

"ФБР е осведомено за съобщенията, касаещи се до компютърната атака и до незаконната публикация на материалите, принадлежащи на знаменитости и се занимава с дадения въпрос", изтъкнаха днес представители на ведомството, цитирани от  Франс прес и ИТАР-ТАСС. 

Официалният представител на носителката на "Оскар" Дженифър Лорънс потвърди автентичността на фотосите й.

"Това е скандално нарушаване на неприкосновеността на личния живот. По този повод ние се свързахме с властите и те ще преследват всеки, който предложи откраднатите снимки за общ достъп", подчерта той.

Адвокатът на Кейт Ъптън пък определи това като "скандално нарушение" на личното й пространство.

"Смятаме да преследваме всеки, разпространяващ или копиращ тези незаконно придобити кадри, до най-високата възможна степен", заяви той в изявление.

Източник на изтичането, според специалистите, е станал "облачният" сървър на компанията "Епъл" - "Айклауд". Специалисти от тази фирма също се включиха в разследването. Както съобщи телевизионният канал Ен Би Си инженерите на компанията ще направят всичко възможно, за да установят бил ли е извършен взлом на услугата и кой може да стои зад него. 

Снимките бяха публикувани във форума за споделяне на снимки 4chan. Британското издание "Мирър" цитира анонимния човек, публикувал снимките, да казва, че е колекционер, а не хакер. Според него/нея тази фотографиите са генерирали приходи от 120 долара в биткойн, но дори не са се приближили до сумата, на която се е надявал/а.