Обама обявява това свое решение в интервю за американската телевизия Си Би Ес, което предстои да бъде излъчено в неделя, предаде БТА.

По-рано Белият дом и ЦРУ излязоха с разнопосочни мнения относно публикуването на снимка на убития терорист №1 Осама Бин Ладен.

Белият дом е подложен на натиск да покаже снимкови доказателства, че Бин Ладен е мъртъв. Говорителят на американския президент Джей Карни заяви вчера, че въпросът все още се обсъжда, тъй като снимките са ужасни и може да предизвикат размирици в някои части на света.

Републиканецът Майк Роджърс - председател на комисията за разузнаването към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, предупреди, че публикуването на снимката на убития Осама Бин Ладен може да изложи на опасност американските войски в Афганистан и на други места, предаде Асошиейтед прес.
Привържениците на "теорията на конспирацията" така или иначе няма да бъдат убедени, че Бин Ладен е мъртъв, посочи още той.

Председателят на сенатската комисия по външна политика Джон Кери каза пред Ройтерс, че е бил уведомен, че снимките няма да бъдат публикувани и окачестви това като "напълно правилно решение". По думите му не е крайно необходимо да се дават такива доказателства за смъртта на Бин Ладен, които да създадат условия за "неуместна жестока експлоатация" на темата, което може да предизвика реакции "в част от света".

Представители на САЩ заявяват, че при операцията в понеделник Осама бин Ладен е бил прострелян в лицето и че на снимките на трупа се виждат парченца мозък. Сенаторката Кели Айоти каза в сряда пред репортери в Капитолия, че снимката, която е видяла, според нея потвърждава самоличността на Бин Ладен. Тя добави, че той е имал рана на лицето и че снимката й били показана от друг сенатор.

Същевременно трима членове на сенатската комисия по отбраната, които твърдяха, че са видели снимки на убития Бин Ладен и ги описваха като жестоки, сега се съмняват в тяхната автентичност и смятат, че става дума за фалшификат, предаде Франс прес.

Според източник на Си Ен Ен в Белия дом разполагат с три групи снимки на трупа на Бин Ладен. Едните са направени веднага след атаката, на тях се вижда и тялото на 18-годишния му син, който също бе убит. Втората серия е във въздушна база в Афганистан, на която лидерът на Ал Кайда е добре разпознаваем, но е „много кървава и жестока” заради отворена рана над очите. Третата група снимки е от погребението в морето.

48 часа след убийството на най-търсения терорист в света Съединените щати ревизираха данните около спецоперацията срещу Осама бин Ладен.  Съединените щати обтегнаха и отношенията си с Пакистан, след като директорът на ЦРУ Лиън Панета заяви, че пакистанските власти или са подпомагали Осама или са некомпетентни.

Междувременно премиерът на Пакистан Юсуф Раза Гилани призова светът да помогне в борбата с „тероризма и екстремизма”, след убийството на Осама бин Ладен, предаде АФП, цитирана от "Фокус". „Сигурността и борбата с тероризма и екстремизма не е работа само на една държава”, каза Гилани пред репортери в Париж.