Срещу "Смитсониън" - фондацията, която управлява Националните музеи на САЩ във Вашингтон, и срещу световно известния български художник Кристо, започна дело, заведено от нюйоркски фотограф.

Той ги обвинява, че са откраднали правата върху негови снимки на "Бягащата ограда" - прочута арт инсталация от 1976 г., която остава една от най-известните творби на Кристо, предаде БТА.

Джанфранко Горгони твърди, че никога не е давал разрешение неговите снимки със запазени права на дългата 39 км "ограда" от найлон и стомана да бъдат използвани в издадена през 2010 г. книга "Спомен за Бягащата ограда" и за съответния филм, използвани при изложба в една от галериите на "Смитсониън".

Според Горгони неговите снимки са били използвани и в издадена през 1978 г. книга "Кристо: Бягащата ограда", в която той е посочен като носител на правата върху снимките.

Но според иска, предявен пред Областния съд в Манхатън, през 2007 г. Кристо продал снимките на "Смитсониън", като той и (покойната му) съпруга Жан-Клод излъгали фондацията, че притежават авторските права.

Горгони, който пази негативите от снимките си, каза също, че по-късно неуспешно се опитал да договори лицензионно споразумение с подсъдимите, на чийто уебсайт Кристо е посочен като носител на авторските права.

Адвокатът на Кристо - Крис ЛаРоко, отказа коментар. От "Смитсониън" също засега не са отговорили на исканията за коментар, отбелязва Ройтерс.

75-годишният Горгони претендира в съда за декларация, че той е носителят на авторските права на снимките, и настоява за обезщетение, чийто размер не се посочва.