Няма съмнение, че САЩ в крайна сметка ще покажат снимка на загиналия Осама бин Ладен, заяви шефът на разузнавателното управление Леон Панета.
"Правителството очевидно обсъжда как ще е най-добре това да бъде направено, но не мисля, че е под въпрос, че в крайна сметка на обществото ще бъде показана снимка", заявява Панета, цитиран от Ройтерс, на която се позова БГНЕС.
Той направи това изявление след частна среща с членове на Сената във Вашингтон, съобщи Блумбърг.

В същото време обаче Би Би Си цитира говорителя на Белия дом Джей Карни, който каза, че САЩ няма да публикуват снимка на трупа, за да докажат на света, че той наистина е мъртъв, предаде "Фокус". По думите на Карни фотографията е „отвратителна”, а публикуването й би могло да стане „подстрекателство”.

Според източник на Си Ен Ен в Белия дом разполагат с три групи снимки на трупа на Бин Ладен. Едните са направени веднага след атаката, на тях се вижда и тялото на 18-годишния му син, който също бе убит. Втората серия е във въздушна база в Афганистан, на която лидерът на Ал Кайда е добре разпознаваем, но е „много кървава и жестока” заради отворена рана над очите. Третата група снимки е от погребението в морето.

Американското правителство се опасява, че точно заради жестокостта си снимките може да бъдат използвани за антиамериканска пропаганда и да предизвикат насилие, пише в днешния си брой италианският вестник "Кориере дела Сера".

След новината за ликвидирането на Бин Ладен, фотомонтаж, претендиращ, че показва окървавеното му и подпухнало лице, бе излъчен от пакистански телевизии и впоследствие разпространен по цял свят, както и по интернет. Оказа се обаче, че снимката е фалшива.

Същевременно властите в Пакистан засилиха мерките за сигурност в района, където беше убит лидерът на Ал Кайда, след като впоследствие там започнаха да се стичат тълпи от хора, съобщи АФП. Рано в сряда полицията затвори предградието Билал на град Аботабад, където бе ликвидиран Бин Ладен, за медиите и обществеността.
„Над 300 въоръжени полицаи са разположени на входните пунктове, както и в града и близо до къщата от съображения за сигурност”, заяви представител на местната полиция, пожелал анонимност, който не даде повече информация.