Снимката на удавилото се бебе, държано от германски спасител, беше разпространена днес от хуманитарна организация в опит да убеди европейските власти да осигурят на мигрантите безопасен преход през Средиземно море и безопасен достъп до ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това стана след нови трагедии с мигранти в Средиземно море в края на миналата седмица.

Бебето, което е на видима възраст от една годинка, беше извадено от морето в петък след преобръщането на дървена лодка. 135 мигранти оцеляха в тази трагедия.

От водата бяха извадени досега 45 тела, които бяха докарани от италиански военноморски кораб в италианското пристанище Реджо Калабрия вчера.

Германската хуманитарна организация "Сий уоч", разпространила снимката на бебето, има кораб за спасяване на мигранти между Либия и Италия.

В имейл към снимката германският спасител, държащ мъртвото бебе, се представя само като Мартин и разказва емоционално как е видял трупа на детето и го е извадил от водата. Той описва какво е преживял при вида на бездиханното малко тяло.

Спасителят, който има три деца и който е психолог, лекуващ пациенти чрез музика, разказва, че започнал да пее, докато държал мъртвото бебе, за да се утеши, тъй като бил потресен и дълбоко опечален от случилото се с това дете, което само шест часа по-рано е било живо.

Подобно на снимката на 3-годишното сирийско кюрдско момче Айлян, лежащо бездиханно на турски плаж миналата година, снимката на мъртвото бебе придава човешки облик на над 8000-те мигранти, удавили се в Средиземно море от началото на 2014 г., които много често са възприемани просто като цифри или статистически данни.

Малко се знае за мъртвото бебе, което е било предадено на екипажа на италианския военноморски кораб, откарал труповете на мигрантите в Италия. Дори няма потвърждение дали става дума за момиченце или за момченце. Не се знае и дали близките на детето са сред оцелелите.