Близо 6 години след взрива в базата за утилизация жителите на района продължават да намират снаряди.

Според официалната информация от полицията, е открито едно взривно устройство и метален предмет.

От Община Стралджа информираха, че намерените снаряди са в близост до паметника на Панайот Хитов, където само след няколко дни ще бъдат отбелязани 140 години от Освобождението.

"Просто е страшно да се мисли, че все още продължават да излизат невзривени - това трябва да се подчертае, невзривени снаряди. Шест години след тази авария и да продължаваш да намираш, това означава, че някой не си е свършил работата", коментира зам.- кметът Гроздан Иванов, цитиран от БНР.

От полицията уведомиха още, че са извършени всички процедури и взривното устройство е обезвредено от специалисти.

На 5 юни 2012 г. в склада за обезвреждане на боеприпаси на "Берета трейдинг", който се намира между Петолъчката и стралджанското село Лозенец избухна мощна експлозия, последвана от вторични по-малки. 18 души пострадаха, а трима загинаха. Нанесени бяха имуществени вреди за около 62 милиона лева.

Пред съда като обвиняеми застанаха собственикът на фирмата, стопанисваща базата за утилизация на боеприпаси, Десислав Делев и изпълнителният директор Иван Пеев. Според прокуратурата те не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с боеприпаси, защото са допуснали бомбите да бъдат разглобявани, а по договора за утилизация е трябвало да бъдат унищожени чрез взривяване. 

Все още няма виновни, защото делото ще се гледа отново - за трети път.