Вчера ВСС беше разтърсен от безпрецедентен скандал заради съобщението с вътрешна информация от заседанието, което Бойко Борисов препрати на Лозан Панов.

От текста: „Лозан Панов пак предложи да Ви викаме за двете каки. Не го приехме“ стана ясно, че най-вероятно е писан от член на съвета. Премиерът обаче, който отиде на заседанието, заяви, че е препратил SMS от трети човек, който го е получил. 

"Това, което се случи вчера на заседанието на ВСС няма прецедент и показва, че няма ефективно разделение на властите. Във ВСС има зависимости. Нека всеки бъде съден по действията си", коментира днес Калин Калпакчиев пред bTV.

Той подчерта, че четирима членове на ВСС, сред които той и Панов, са попитали премиера от кого е получил информация какво се случва на заседанието, но не са получили отговор.

"В подтекста на този SMS има заплаха", категоричен бе Калпакчиев.

Вижте снимки >>

Той добави, че проверката по „Яневагейт”, "както очаквахме", не е била проведена обективно.

Мнозинството във ВСС реши, че няма достатъчно доказателства за нарушения на магистрати, а записите са манипулирани и я прекрати.

Друг член на ВСС и неговата Етична комисия - Юлиана Колева, пък коментира пред БНР:

"Със сигурност нещо трябва да направим. Какво ще бъде то, най-вероятно ще се вземе като решение в началото на другата седмица, няма как след такива действия. Чувството за чест изисква от нас бърза реакция.

Аз убедено твърдя, че ВСС не може да бъде контролиран дистанционно. Възможно е определени членове да взимат решения под въздействието на някакви фактори извън ВСС, но не може решенията на съвета да бъдат диктувани отвън
". 

В същото време Соня Найденова, която представлява ВСС, заяви пред Нова телевизия, че не знае кой е написал SMS-а на премиера. И добави:

"Този SMS предизвика доста страсти и показва доста неща, които може би не би следвало да се случват между един орган на съдебната власт и един орган на изпълнителната власт.

Министър-председателят нито беше извикан, нито беше поканен. Лично негово решение беше да дойде и да сподели вижданията си за проверката на изтеклите разговори между съдиите Янева и Ченалова
”.

Иванов: Авторът на SMS-а трябва да напусне ВСС

"Съдебната реформа ще се случи тогава, когато на никой във ВСС не му хрумва да пише SMS-и на премиера. Когато на премиера не му хрумва да пише SMS-и на председателя на ВКС", коментира пред bTV бившият правосъден министър Христо Иванов
Според него случващото се е конституционна криза.

Иванов смята за абсолютно недопустимо в държава, която претендира да е демократична, да не става ясно кой е подателят на съобщението. По думите му това може да бъде проверено.

"Борисов не може да си мълчи", категоричен бе подалият оставка Иванов.

Той бе категоричен, че човекът от ВСС, който е пратил SMS-а, независимо дали е негов член или човек от администрацията, трябва да напусне. 

Кънев: Борисов избра слугинажът да му праща съобщения

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който мина в опозиция, пък написа във Фейсбук: 

"Аз бях подчинил всяка амбиция и лични планове на тази конституционна промяна. Заради нея поддържах власт, която не го заслужаваше, заради отмятането от постигнатия компромис напуснах властта. И останах верен и на подписа си, и на принципите си. Всеки прави избори, в живота и политиката.

Г-н Борисов можеше да избере да се отърси от слугинажа, който му пише SMS-и, и от политическата зависимост от Първанов и Пеевски. С Христо му дадохме тази възможност на тепсия. Той направи избор да върви с Първанов и Цацаров и Пеевски. Да не ми го прехвърля. Негов си е.
"

Реакцията му дойде, след като вчера Борисов се оправда пред ВСС, че конституционните промени не са минали, защото Кънев решил да си прави нов проект и да се кандидатира за президент.

Възмутен съм от това, което премиерът каза, заяви днес съпредседателят на РБ пред Нова телевизия.

"България е в дълбока политическа криза. Отказът от съдебна реформа ни върна на кота нула. Затова и се развиха събитията от последните дни - отприщи се черната обществена енергия и мафията започна да си иска 100% държавата така, както е свикнала", добави той.