По разпореждане на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков е активиран централният оперативен щаб на Главна диркеция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Смолян.

Обявено е бедствено положение на територията на общините Смолян и Девин, както и на територията на цялата област. Към момента нивото на река Черна остава високо.

Създадена е организация за евакуиране на хора и техника от застрашените райони и за изграждане на диги и насипи.

В кв. Устово реката е на 40 см от преливане извън коритото. Река Триградска е преляла край селата Триград и Змеица. Към момента няма данни за пострадали хора в засегнатите населени места.

Вижте снимки >>>

Остава бедственото положение за градовете Вършец и Берковица

Това съобщи Ивайло Петров – областен управител на Монтана. Положението в тези градове остава сериозно.

"Във Вършец има две населени места със средно напрежение на електропроводите, в които не е възстановено електрозахранването. В община Берковица са четири населените места, в които има доста големи прекъсвания на мрежата”, обясни Петров.

Той поясни, че тече координация за по-бързо информиране от страна на местните власти към ЧЕЗ за проблемните участъци, тъй като кол центровете са пренатоварени от обаждания.

В град Вършец са мобилизирани и много доброволци, които помагат за по-бързото разчистване на улиците от падналите клони.

Частично бедствено положение е обявено в ямболската община Болярово

Река Поповска е преляла. В село Попово са наводнени дворове и приземни етажи на 15 къщи, съобщи замeстник-кметът на Болярово - Нина Терзиева.

Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. От Общината уточниха, че причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига.

ПСС: Има значителна лавинна опасност в Рила планина

През изминалото денонощие е паднал сняг по планините, който е с различна дебелина. В Рила също е навалял сняг, който е предпоставка за увеличаване на лавинната опасност, съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК.

Тази степен е значителна, особено по стръмните части на високата планина със северно, североизточно и източно изложение там, където вятърът е навял и е направил големи натрупвания от сняг.

Все още липсва подробна информация за опасността в останалите планини.

ПСС препоръчва ако хората излизат в планината да не излизат по високите части, а да се задоволят с ниската гориста част, която е по-безопасна.