При гласуване на второ четене от текстовете по законопроекта бе решено за председател, заместник-председатели и членове на Сметната палата могат да се избират лица, които имат висше образование със степен магистър и професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол, финансите или счетоводството не по-малко от 15 години.

В ръководството на Сметната палата трябва да са хора, които не са били в изпълнителната власт през последните 3 години, предхождащи избори, не са осъждани за умишелно престъпление от общ характер и не са лишавани от правото да заемат определена длъжност или да упражняват определена професия.

Председателят, заместник-председателите и членовете не могат да бъдат свързани лица по смисъла на закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Те не могат да заемат и извършват друга платена длъжност освен по международни проекти и програми, свързани с дейността на Сметната палата.

Според приетите текстове Народното събрание ще избира председател на Сметната палата три месеца преди изтичането на мандата на действащия ръководител на одитния орган.

Председателят, заместник-председателите и членовете ще се избират след публична процедура.

Вчера след спорове НС реши, че Сметната палата вече ще бъде съставена от петима души - председател, двама заместник-председатели и двама членове. Единият от външните експерти ще бъде предложен от Института на вътрешните одитори, а другият - от Института на дипломираните експерт-счетоводители у нас.

"Цялата работа е нагласена с конструкцията на тези текстове. Прекалявате с тези текстове. Правите председателя на Сметната палата на пощенски гълъб. Той е пощальон, който донася предложенията от двете НПО организации", каза депутатът днес от БСП Мая Манолова по време на дебатите.

Вчера тя видя коалиция "Четири плюс" заради гласуването за ръководството на Сметната палата.

В реплика Мартин Димитров от РБ отговори, че няма значение кой ще предлага членовете, защото парламентът решава според способностите на кандидатите и дали ще има и следващ кандидат.

„Колегите от БСП не желаят да има професионално участие в Сметната палата. Толкова години имаше политически назначения“, каза Димитров.

Румен Гечев от БСП отговори в реплика, че от вчерашните дебати и фактите от тях става ясно, че нито леви, десни или центристки партии, нито една страна на ЕС, не включва професионални членове на Сметната палата и България е уникална с това.

„Не БСП, а световната практика изключва това да има такива членове. „Няма такава ЕС практика. Не знам къде сте гледали когато няма 9-членни състави на Сметните палати. Ще видите, че в Чехия са 17 членове, в Германия са 60 –души“, каза Гечев.