Това реши окончателно мнозинството в Народното събрание с приети текстове от новия закон за Сметната палата, обсъждан в пленарната зала втора седмица, съобщи БТА.

Миналата седмица палатата представи одита си, от който се вижда, че най-много нарушения има в малките общини.

Сметната палата ще одитира и търговските дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

Парламентът трябва да избере председател, заместник-председатели и членове на Сметната палата в срок до един месец от влизането в сила на Закона за Сметната палата, решиха още депутатите Според приетите текстове настоящото ръководство на одитния орган ще изпълнява задълженията си до избирането на нов председател.

До три месеца от избора на председател, заместник-председатели и членове Сметната палата трябва да приеме правилника за устройството и организацията на дейността си. Месец след това ще бъде необходимо да се направи конкурс за назначаване на директорите на дирекции в палатата.

По силата на гласуваните текстове Сметната палата ще може да прави предложения до Народното събрание и до неговите комисии за разглеждане на одитни доклади с важно значение за подобряване на бюджетната дисциплина и управлението на бюджетните и другите публични средства и дейности.

Мнозинството записа в закона, че в одитите не могат да участват лица, които са роднини по права линия без ограничения и по съребрена линия до четвърта степен, вкл. с длъжностните лица в одитирания обект, чиято дейност е свързана със събиране или разходване на бюджетни и други публични средства.

Ако има такива обстоятелства, те трябва да се декларират писмено преди започването на ревизията пред заместник-председател на СП. Когато несъвместимостта се установи в процеса на одита, лицата са длъжни да си направят писмен отвод.

НС даде възможност в отделни случаи на проверка на специфични въпроси към одитите да могат да се привличат и външни експерти при спазване изискванията и на международно признатите одитни стандарти. Те ще подписват декларация за опазване на тайната и неразгласяване на факти и обстоятелства.