Със 146 гласа "за", 1 "против" и 21 "въздържал се" парламентът гласува за Цветков, който бе единствена кандидатура, съобщиха БГНЕС и БТА.
Той бе подкрепен от всички групи, с изключение на БСП, които гласуваха основно "въздържал се", а двама от групата бяха "за". Във вота не участва "Атака", защото видя задкулисие и договорен мач, пише БТА.

По-рано днес Патриотичният фронт оттегли кандидатурата на Горица Грънчарова. Решението бе обявено от парламентарната трибуна от председателя на групата Валери Симеонов. По думите му в ПФ са се убедили в професионализма на кандидата на ГЕРБ.

Симеонов добави, че Цветков обещал да вземе за заместник в екипа си Грънчарова, когато застане начело на одитния орган.

"Не бива да допускаме изборът за председател на Сметната палата да се превръща в поле за политически сражения", обясни пред депутатите решението си той.

От БСП и "Атака" бяха категорични, че става дума за политическа сделка зад гърба на избирателите, от една странам а от друга - Мая Манолова от левицата и Йордан Цонев от ДПС фокусираха вниманието  върху недостатъчно ясните и прозрачни правила за издигане на кандидатурите от квотата на НПО-та в състава на палатата.

На съпартийците си и решението на парламентарната си група се противопостави Георги Кадиев.

По-рано от трибуната на НС колежката му Манолова обяви, че имало решение левицата да даде гласовете си за предложената от ПФ Горица Грънчарова. Кадиев обаче харесвал Цветков, защото е изключителен професионалист с много опит.

Депутатът влезе в сблъсък и с управляващите, като обяви, че, според него, Цветков не е кандидатура на ГЕРБ и РБ, а на ДПС.

"Това, което се случва днес, е Сърница 2, те (ДПС) ви натриха носовете", коментира той и поиска от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да обясни дали няма договорена подкрепа за външния дълг срещу председател на Сметната палата.

"Търсим политическо съгласие, за да може този орган да избегне от политическата си окраска", отговори му Цветанов.

Валери Симеонов препоръча на Кадиев да чете по-малко криминалета, защото съзирал конспирации навсякъде.

"Не се опитвайте да оцветите дебатите с Вашите лични разбирания, а по отношение на това кой ни извива ръцете - не се е родил този, който на Валери Симеонов и на ПФ ще извие ръцете", обяви председателят на ПГ на ПФ.

Йордан Цонев от ДПС защити избора на Цветан Цветков.

Мартин Димитров от РБ пък обяви, че тези, които не подкрепят Цветков, са тези, които не искат работеща СП.

След като бе избран, Цветков положи клетва пред Народното събрание. Той обеща с екипа си да положат усилия, за да бъде палатата безпристрастна одитна институция, която не се използва като репресивна машина.

Той добави, че не е поел ангажимент в пряк смисъл, но се съгласил да предложи Горица Грънчарова, която му била колега, за зам.-председател, "за да може да се осигури широка парламентарна подкрепа на върховната одитна институция и да има стабилност и приемственост в самия одитен орган".

„Има форма за контрол върху Сметната палата, който се осъществява от парламента. Той има право да назначава комисии, които да проверяват работата на палатата и те ще дават допълнителна увереност на обществото, че палатата е независим и безпристрастен орган", коментира по-късно той пред журналисти в парламента, цитиран от "Фокус".

Цветков е бивш зам.-председател на Сметната палата. Отговарял е за финансовия контрол върху дейността на партиите, ръководил е дейността по планиране и извършване на финансовите одити и одити на изпълнението, бил е директор на "Държавен финансов контрол" към Министерството на финансите и на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Между 2002-2003 г. е бил съветник на министъра на финансите.

 

В края на януари депутатите приеха промени в Закона за Сметната палата, с които върнаха модела на управление от първия мандат на ГЕРБ. При кабинета на Пламен Орешарски бе възприет моделът, при който палатата се ръководи от председател и осем членове.
Според новия закон тя трябва да има председател, двама зам.-председатели и двама членове.