Проблемите на електроразпределителните дружества, свързани с организацията им на работа като несъвършенства в софтуера или недостатъчен брой отчетници, по никакъв начин не трябва да се отразяват на потребителите.

Около това мнение се обедини правителството на днешното си заседание, на което министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва за проверките, извършвани от ведомството, съобщи пресслужбата на кабинета.

Проверките са започнали веднага след получения сигнал за съставените по две сметки за използвана за един месец електроенергия от клиенти на "ЕНЕРГО-ПРО", отбелязва енергийният министър.

Министър-председателят Бойко Борисов изразява съмнения по отношение на оправданията на дружеството с проблеми със софтуера.

"Нали не си мислят, че това обяснение на някого може да свърши работа? Случаен принцип - на най-бедните, които веднага това им се отразява и излизат на улицата? Това ли е случайният принцип?", мотивира се премиерът.

"Аз съм убеден, че това не са случайни неща. Паралелно с това във фейс-групите във Варна се подготвя протест на 1 февруари, а едновременно с това и всичко останало. Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна - повтаря се абсолютно същият сценарий", заяви Бойко Борисов.

Той посочва, че инвеститорите трябва да спазват правилата, законите и договорите и ако това не се случва, трябва да бъдат налагани съответните глоби.

Министър Петкова посочва, че е поканила трите електроразпределителни дружества на среща другата седмица, като ги е помолила да подготвят предложения, които да бъдат обсъдени и ако е необходимо, да се направят съответните промени.

Паралелно с това министърът отбелязва, че проверяващите екипи на министерството са установили вчера във Варна, че има десетки случаи, в които часовниците на електромерите са превъртени и са с разлика от половин час между нощна и дневна тарифа. Днес проверките продължиха в Шумен.