Сумата още не е съвсем ясна, но Брюксел обещава сметката да е "солена", информира Франс прес.

Какво включва "фактурата"?

"Когато дадена страна напуска ЕС, няма наказание, няма цена за напускането, но трябва да се уредят сметките", изтъкна наскоро главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от БТА.

Той припомни, че Лондон има все още неплатени ангажименти към годишните бюджети на ЕС.

ЕС иска също така Лондон да изпълни ангажиментите, поети по структурните фондове и други многогодишни програми, както и своя дял от гаранциите по заеми, отпуснати от ЕС.

Все още официална цифра не е посочена, но комисията изчислява дължимото на 55-60 милиарда евро.

Ако Обединеното кралство напусне ЕС без да плати, това може да компрометира всички други аспекти от преговорите.

Значителният дълг на Великобритания към ЕС ще е един от най-трудните въпроси при преговорите по Брекзита, каза австрийският канцлер Кристиан Керн.

Предвид информацията, че британците все още дължат на ЕС близо 60 милиарда евро, това ще е тежка борба, отбеляза в изявление Керн.

Какво ще е бъдещето?

Бъдещите отношения между ЕС и Великобритания биха могли да бъдат уредени със споразумение за асоцииране, пише в предложението на Европарламента, изготвено от Манфред Вебер от ЕНП, Джани Питела от СиД, Ги Верхофстат от АЛДЕ и Филип Ламбер и Ска Келер от Зелените, както и от председателя на парламентарната комисия по конституционни въпроси Данута Хюбнер.

Такова споразумение би изисквало Великобритания да продължи спазването на европейските стандарти в областта на околната среда, климатичните промени, борбата с укриването на данъци, лоялната конкуренция, търговията и социалната политика.