Към края на годината просрочените задължения на институциите са близо 23 млн. лв.

Най-големият длъжник е Алма матер. Университетът има 41 имота, от които голяма част в центъра, където отчетните стойности са по-високи и съответно налогът за сгради и такса смет са му големи. Вузът има акт за около 7 млн. лв., а с лихвите парите набъбват до 10,2 млн. лв. Ръководството на университета води дело срещу столичното кметство, с което оспорва дължимите суми. Двете страни отказват да коментират делото, а решението се чака от Административния съд София-град.

Дълговете на университетите се помпат от такса смет. Причините за това са две. Първата е, че по закон се дължи такса смет и за зелени територии, които са в регулация, но върху тях дори няма контейнери за отпадъци. За тези земи по Закона за местните данъци и такси суми се начисляват за обезвреждане на сметта в депо и за поддържане на териториите чисти.

Втората причина за високите суми за такса смет са общежитията, които според ректорите не отговарят на изискването от Закона за устройство на територията за жилищни имоти. Причината е, че нямат кухня и складово помещение. Затова университетите плащат такса смет за общежитията от 10 промила върху отчетната стойност на имотите. За сравнение - за жилищните сгради на граждани тя е 0,6 промила върху данъчната оценка.

МВР и МО дължат по над един милион лева за такса смет в столицата. От МВР казаха пред Нова тв, че в момента са в затруднено положение, имат голям дефицит в бюджета си, но ще се опитат скоро да погасят борча си.