Игуменът обвини журналистите, че охулват Българската православна църква и са главните виновници за лошия й имидж през годините, предаде "Фокус".

"Българската православна църква е охлувана през последните години. И най-голяма вина за това имат т. нар. "стожери" на гражданското общество - тези платени и верни слуги на всяка власт. И въпреки това българският патриарх бе избран", каза дядо Борис.

Помолен да уточни защо е нарекъл така журналистите, игуменът отвърна: "Ами, какви сте? За 5 лева сте готови да се продадете", след което се прибра в игуменарницата. Всичко това се случи пред очите на новоизбрания патриарх Неофит.

Негово Светейшество благослови журналистите, дошли в Бачковския манастир, и се опита да извини игумена с думите: 
Ако сте чули нещо, което не ви е харесало, бързо го забравете”. 
 
Патриарх Неофит призова репортерите да са светли, със слънчеви души и изпълнени с любов, която да носят в сърцата си и в домовете си. 
Радвам се че сте тук. Нека слънцето на Бачковската обител да грее и във вашите души и сърца”, каза още той.
 
След това изтъкна, че и двете страни трябва да бъдат внимателни, когато общуват.
 
Негово Светейшество бе в Бачковския манастир заедно с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Видинския митрополит Дометиан, Доростолския Амвросий, Ловчанския Гавриил и Сливенския Иоаникий. Има представители и на Руската и Румънската църкви. Патриарх Неофит отслужи Света литургия по повод 70-годишнината годишнина от спасяването на българските евреи.

*Кирил е висш български православен духовник, историк, академик, доктор по богословие и обществен деятел, Пловдивски митрополит, пръв патриарх на Българската православна църква, след възстановяването на патриаршеския ѝ статут през 1953 година.