Преди ден унгарският премиер популист отново повдигна въпроса за връщане на смъртното наказание - мярка, строго забранена от европейското право, но изисквана от крайнодясната опозиция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Въпросът за смъртното наказание трябва отново да се постави на дневен ред в Унгария", заяви Виктор Орбан.

Според него унгарското законодателство, което е едно от най-репресивните в Европа с доживотни присъди без право на замяна, не е "достатъчно възпиращо" за престъпниците.

Смъртното наказание бе премахнато в Унгария през 1990 г. със завръщането на демокрацията. То не може да се възстанови съгласно Хартата на основните права на Европейския съюз, към който Унгария се присъедини през 2004 г.

"Премиерът Орбан трябва да обясни незабавно, че това не му е целта, иначе ще има битка", заяви на пресконференция Жан-Клод Юнкер. Той отбеляза, че в ЕС смъртното наказание е недопустимо и това заляга в основополагащите документи за членство в политико-икономическия съюз.

Виктор Орбан е бивш водач на либералната опозиция при комунистическия режим. Откакто се върна на власт през 2010 г., той редовно е обвиняван в автократизъм.

С темата за смъртното наказание той за втори път използва една от водещите теми на националистичната партия "Йоббик", която печели все повече обществена подкрепа в избирателните нагласи.

В петък унгарското правителство пък обяви, че ще организира обществена дискусия за втвърдяване на законодателството за бежанците, отбелязва АФП.