Това съобщи за Радио Пловдив директорът на Инспекцията по труда в Пазарджик Васил Мезов.

Инцидентът стана в понеделник около 14 часа, докато 31-годишният Мустафа Касъбов и 34-годишният Атанас Величков почиствали инсталация за химически синтез в завода. Мустафа, който е заварчик, трябвало да ремонтира част от съоръжението, а 34-годишният старши оператор Атанас да наблюдава работата му. В огромната цистерна се произвежда химическата суровина, необходима за производството на ветеринарни препарати.

"След изследване на хиляди документи и разговор с десетки служители на дружеството смятаме, че тежкият инцидент е можело да бъде избегнат. Констатирани са редица пропуски при организацията на работа, ползването на лични предпазни средства, при безопасните условия на труд", коментира Васил Мезов.

Касъбов и Величков са почиствали цистерната с азота, но явно не са изчакали достатъчно време да се проветри резервоарът.

"Не са имали и адекватни предпазни средства, а и явно рискът не е преценен добре", категоричен бе директорът на Инспекцията по труда в Пазарджик.

Ще бъдат наложени сериозни санкции на завод "Биовет", които в зависимост от субективната вина ще бъдат между 1500 и 15 000 лв.

До края на седмицата ще приключи нашата проверка, а на по-късен етап резултатите от нея ще бъдат предадени на Окръжна прокуратура, която разследва тежкия инцидент, допълни Мезов.

Трагедията в двете почернени семейства е голяма. Единият от загиналите има три деца, а съпругата на другия е бременна.