Районна прокуратура-Чирпан внесе обвинителен акт спрямо жена, причинила по непредпазливост смъртта на детето си 29 май 2017 г.

След раждането тя не полагала достатъчно и адекватни родителски грижи за бебето, но като непълнолетна е разбирала свойството и значението на извършеното и е могла да ръководи постъпките си.

През 2014 г. обвиняемата Нермин И. заживяла на съпружески начала със свидетеля Н.К. в къща в гр. Чирпан. Те имали една дъщеря. През август 2016 г. обвиняемата Нермин И. родила второто си дете – момче. То било изписано от болницата здраво и в добро общо състояние. Няколко пъти обвиняемата посещавала консултации при лекар, който й давал съвети за правилно хранене и гледане на детето. Въпреки това тя не хранела добре бебето и не му осигурявала необходимите течности.

На 7 октомври 2016 г. обвиняемата отново завела детето на профилактичен преглед при лекар, който поставил диагноза „бронхопневмония“. Бебето и майката били приети в Детско отделение на болница за лечение. Няколко часа по-късно обвиняемата напуснала болничното заведение с бебето. На следващия ден тя отново го завела на лекар, който установил, че детето е с „дихателна недостатъчност“, както и тежко белтъчно-енергийно недохранване. То било слабо и с лоша хигиена. След престой в болницата от няколко дни, бебето било стабилизирано и изписано здраво, а на майката дадени препоръки за правилното му хранене. Тя трябвало да го заведе и на два контролни прегледа. Въпреки препоръките, обвиняемата не завела бебето на консултация. То развило двустранна пневмония отново поради недохранване и лоши битови условия.

На 1 декември 2016 г. детето било прието в болница в тежко общо състояние. Въпреки спешната лекарска намеса, бебето починало на 2 декември 2016 г. Според извършената по делото медицинска експертиза причината за смъртта е възпалителен процес на белите дробове, който се получил от недохранване и лоши санитарно-битови условия. Предстои Районен съд-Чирпан да насрочи заседание по делото