На 25 март зависимият от наркотици младежки шампион по борба, който многократно е задържан в годините за различни престъпления, беше намерен в изолирана килия. Веднага беше съобщено, че няма данни за насилствена смърт и най-вероятната причина е инфаркт.

Близките обаче категорично не приемат тази версия. Те са убедени, че бившият спортист е издъхнал заради инцидент с парното отопление в затвора.

"Синът ми е с изгарания по ръцета, краката, главата и гърба. Открит е паднал до вратата на килията. Направил си е сламка, през която се е опитал да диша. Умрял е в адски мъки", заяви пред медиите майката Саша Горанова.

Днес от прокуратурата съобщиха, че още на 25 март е започнало досъдебно производство, което има за цел изясняване на причините за смъртта на Горанов.

Извършени са огледи на спалното помещение, в което е бил настанен, огледи на помещенията в затвора, където се помещава отоплителната техника – централа, разпространителни станции, извършен е оглед и на радиатора, който се намира в спалното помещение, където Горанов е бил открит. Извършват се разпити на свидетели.

Назначена е и е извършена аутопсия на тялото, уточниха от държавното обвинение, но не дадоха информация какво е установила тя.

"Припомняме, че под ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас се провежда разследване на всяка настъпила човешка смърт при неизяснени обстоятелства, за да бъдат установени коректните причини за настъпването й", се казва още в съобщението.

Вчера роднини и приятели на Горан Горанов се събраха пред сградата на Бургаския затвор веднага след погребението му. Те запалиха свещи, разлепиха некролози и поставиха жалейка на входа на затвора в знак на протест срещу опита смъртта му да бъде обявена за естествена.

Последно Горанов излежаваше присъда от 2 г. и 6 месеца за нападение над надзирател през март. След този инцидент бургазлията бе пратен за лечение в болницата в Ловеч. След няколкомесечен престой там той беше върнат в затвора. На едно от делата в съда Горанов:

"Лечението в затвора в Ловеч не ми помогна, чувам гласове и получавам халюцинации. Искам да се прибера вкъщи да се лекувам".

Магистратите обаче не го пуснаха с мотив, че е опасен за обществото.

Той има и още 6 присъди - за унищожаване на имущество в ареста, нарушаване на обществения ред и засягане на телесната неприкосновеност на гражданите.

Младият мъж стана известен след грабеж в компютърен клуб, при който първо насочи газов пистолет към посетителите, а след това си сложи маска на лицето.

След време, при кражба на цветя от католическа църква, преби свещеника, дръзнал да му направи забележка.

Най-странна бе акцията на Горанов по улиците на бургаския кв. "Възраждане" да поставя дървени кръстове, облепени с черно тиксо и пера на умрели птици.