След продължило 6 години разследване, днес Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу шестима лекари - д-р Явор Лозанов и д-р Елена Байданова – Василева от САГБАЛ ”Шейново” и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от ”Пирогов”.

На всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство при непрофесионална небрежност са причинили смъртта на пациентката Деяна Георгиева, вследствие на развил се сепсис.

На 12 септември 2011 г. 19-годишната Деяна постъпила в АГ ”Шейново”, където избрала да роди своето първо дете. Дежурен тогава бил д-р Лозанов. Било взето решение, че на жената трябва да бъде направено секцио. Операцията извършил лично д-р Лозанов. Младата жена родила момченце.

След това гинекологът пристъпил към възстановяване на направените разрези, като пропуснал обаче да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части способствали за превръщане на матката в първоначално огнище на инфекция и източник (входна врата) на сепсис.

Същият ден д-р Байданова – Василева била определена за лекуващ лекар на младата жена. Още на следващия ден след раждането родилката започнала да изпитва силни болки и неразположение. Това й състояние се дължало на вече започналия сепсис поради настъпилата инфекция в резултат на ” забравените” в матката част от плацента и околоплодни обвивки. Била констатирана твърде висока левкоцитоза и олевяване на кръвната картина. През следващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя дори колабирала.

Деяна съобщила всичко това на д-р Байданова-Василева. Тя се запознала лично с констатираните показатели, касаещи телесната температура и стойността на левкоцитите. Същевременно обаче не назначила на пациентката микробиологични и копрологично изследвания.

Гинеколожката не извършила правилно диагностициране, а вместо това на 16 септември, въпреки усложненията при родилката, д-р Байданова взела решение да я изпише.

На 20 септември Деяна Георгиева била приета в тежко състояние в "Пирогов”. На същата дата след разширен консилиум било взето решение на 19-годишната жена да бъде извършена диагностична лапароскопия. Операцията извършил д-р Филипов. Като консултанти на място били повикани д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков.

При прегледа било установено, че се налага спешна операция. Трябвало спешно да се отстрани матката на родилката и вторично засегнатото дебело черво. Вместо това д-р Филипов взел неправилно решение да се чака.

Всеки един от останалите трима лекари – д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков също самостоятелно взели неправилно решение за изчаквателно поведение и лично поставили грешната диагноза – остър сигмоидит.

През следващите дни състоянието на родилката продължило да се влошава. На 28 септември Деяна била преместена в ”Клиника по нефрология”, към УМБАЛ ”Александровска”, а на 7 октомври там е извършена лапаротомия, при която били отстранени матката и част от дебелото черво.

Въпреки положените усилия от страна на медиците в ”Александровска болница” на 24 октомври 2011 г. 19-годишната Деяна умира от сепсис.

Видно от изготвена по делото експертиза е, че в случая са налице два основни пропуска. Първият е оставянето на плацентарни части в матката при извършване на цезарово сечение, което е причина за развитието на сепсиса. Вторият пропуск е забавянето на третата коремна операция със 17 дни след лапароскопията. Тази последна операция е била извършена вече при настъпили тежки многооргани патоголгични процеси в организма на 19-годишната жена и шансът да се промени неблагоприятния изход е бил нищожен.

Очаква се съдът да насрочи дата за процеса.