Полиция нахлу в Ихтиман, отрича вина за смъртта на мъж

stat
10:50  |  8 февруари 2018 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Преди два дни в Ихтиман роми влязоха в сблъсък с полицаи Преди два дни в Ихтиман роми влязоха в сблъсък с полицаи
Сн.: bTV Media Group

Полицейска операция се провежда в Ихтиман след вчерашните сблъсъци с роми. По време на акцията е починал мъж. В ромската махала обвиняват МВР, но оттам отричат.
Във вторник в града бяха задържани трима души, след като биха двама униформени в опит да помогнат на шофьор, блъснал патрулката.

Тази сутрин от пресцентъра на МВР съобщиха, че в Ихтиман се провежда полицейска операция, в която участват служители на РУ – Ихтиман и на Дирекция „Жандармерия“. Предварително планираните действия са насочени срещу криминалния контингент, както и с цел недопускане на ескалация на напрежение в района. Те са стартирали в 06.30 часа тази сутрин. И в момента полицейските служители издирват лица от криминалния контингент, подчертаха от ведомството.

Минути преди 08.00 часа днес е получен сигнал, че на адрес, който не е бил обект на полицейски действия, е починал 65-годишен мъж. Смъртта му е констатирана от пристигналия на място медицински екип. Извършва се оглед. По случая е образувано следствено дело, се казва още в официалното съобщение.

Местните роми обаче твърдят друго и обвиняват полицаите.

"Те за мен са убийци", заяви пред bTV Фиданка - сестра на починалия. Според нея инцидентът станал при нахлуване на жандармерията в къщата на брат ѝ. Униформените разговаряли с мъжа, който се показал на прозореца на къщата, след което го бутнали, той паднал и по-късно починал.

"Идвам тука тая сутрин в 7.00 часа, напада жандармерия, брат ми става да им се обяснява и да ги пита за какво нахлуват и те му казаха, че търсят племенниците му. Той казал: "Момчетата ги нема тука, на работа са". След което те го бутат и почват по вратата да бутат с мисъл, че са вътре некъде, скрити. Той пада, човекът, там остава на место, става старата жена и започва да вика за помощ. Тогава стават другите и идват, влизат и го заварваме почти умрел", разказа Фиданка.

Тя твърди още, че казала на "полицаите с качулките" да извикат Бърза помощ, но те само се подсмихнали, запалили колата и си отишли.

"След 40 минути ние се обадихме, нямахме никакъв сигнал, да идва линейка да го преглежда. Може би щеше да се спаси човекът, ако беха дошли навреме, ако беха извикали линейка. Но те са избегали най-позорно", заяви още ромката.

По-рано днес излезе информация за видео, за което се твърди, че показва полицейски произвол в районното управление в Ихтиман. Началникът призна, че кадрите са направени там, но заяви, че няма сигнал за такъв случай. Става дума за мъж от ромски произход, който в момента е в затвора.


Последно в Общество


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.