С окончателното решение на Върховния касационен съд известният доктор от ИСУЛ беше лишен от право да упражнява лекарската професия за срок от 2 години.

Наказанията му обаче са намалени - на предишна инстанция Маджунов беше осъден на 2,5 години условно с 4-годишен изпитателен срок, докато сега присъдата е редуцирана с 6 месеца, а срокът с 1 година - на 3.

4-годишната Гергана Илиева почина две седмици, след като е оперирана от сливици от д-р Маджунов в края на 2010 г.

За виновни за смъртта на Гери бяха признати и д-р Иглика Станчева и д-р Юлиян Рангачев, но наказанията им бяха шест месеца условно. Присъдата е потвърдена и от Софийския апелативен съд.

В мотивите и на двата съдебни състава се говори за немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност, и се отчита като пропуск това, че не е била определена кръвната група на детето преди операцията, а при появата на кръвоизлив не е била поставена адекватна диагноза и затова не е било назначено и адекватно лечение. Вместо това – доктор Маджунов изписал детето за домашно лечение, предаде БНР.

Върховният касационен съд не се е занимавал с шестмесечните условни наказания на Иглика Станчева и Юлиян Рангачев, защото те вече са влезли в сила, но е намалил присъдата на доктор Маджунов с мотив, че с условното наказание от две години с три години изпитателен срок ще бъдат изпълнени както индивидуалната, така и генералната превенция.

Маджунов, Рангачев и Станчева са осъдени солидарно да заплатят на бащата 100 000 лева обезщетение.

Решението не подлежи на обжалване.