4-годишният Кристиян Московски почина на 2 февруари следобяд, след като моторната шейна, управлявана от баща му, се ударила в дърво. Семейството на транспортния министър почивало на Боровец, а Московски и синът му се возели на моторна шейна в района на хижа "Чакър войвода". По-късно от МВР-София съобщиха, че най-вероятната причина за инцидента е неравност на трасето за моторни шейни.

"Като ми питате, веднага се просълзявам. Това е най-жестоката трагедия, която някой може да изпита... Позволих си да изпратя sms на Ивайло Московски, когото обичам и уважавам. Написах му, че ако има някой, който може да ги разбере, това съм аз, защото минах през същата трагедия. Че е важно да останат силни, да останат заедно и да повярват, че детето не умира, то просто отива в друго измерение. Важно е да повярват, че то остава техният ангел пазител. То е с тях и продължава да бъде с тях", заяви пред "24 часа" Росен Плевнелиев.

На 8 август 2015 г. той загуби първородния си син Филип. 14-годишното момче почина в Националната кардиологочна болница от дисекация на аортата - остро разслояване на аортата от излизането й от сърцето по цялото протежение на тялото, което е предизвикало кръвоизлив в организма, причинил фаталния край за кратко време.

По думите на Плевнелиев, възможно най-голямата болка трябва да научи родителите как да живеят.

"Както направих аз, позовавайки се на детската мъдрост, написана на подаръка сърце, който получих от тежко болно дете, преди да загубя своето - историята, която споделих пред вас в края на мандата си. И оттук нататък родителите Московски трябва да се научат да живеят - и с болката, но и с доброто, и с приятелите си, и с другото си прекрасно дете. Да бъдат силни, да бъдат заедно и да покажат, че и най-голямата трагедия няма да ни сломи и че смисълът остава. А и детенцето, в което и измерение да е, продължава да бъде част от този смисъл", допълни президентът.