Родителите на малкия Емил са категорични, че ще търсят отговорност от детското отделение на плевенската болница, съобщи bTV.

Момчето страдало от генетичното заболяване хемофилия Б, при което кръвта не се съсирва. Животоподдържаща терапия е вливането на съсирващ фактор.

През последната седмица обаче процедурата им е отказвана многократно от сестра Симеонова в детското отделение на УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен.

Майката на Емил - Ирина Иванова, разказа, че сестрата ги гонела и отказвала да извърши вливането с обяснението, че не била длъжна да го прави. Ситуацията се повтаря в понеделник, сряда и петък.

В неделя детето се влошава и дядо му го води в Спешна помощ, оттам го препращат отново в детското отделение в Плевен, където вече му поставят съсирващ фактор. Въпреки това обаче Емил издъхва в дома си.

Проф. Ваня Недкова, началник на клиниката по детски болести, заяви, че не знае защо момчето е било връщано и ще направи проверка. По думите й родителите не искали да остават в болницата, а само да се прелее факторът. От лечебното заведение обаче настоявали това да стане, за да се спази клиничната пътека.

Семейството категорично отхвърля тезата на болницата, както и резултатите от аутопсията, че причина за смъртта е възпаление на белите дробове и сърцето.

Случаят е предаден на прокуратурата.

В момента Окръжната прокуратура в Бургас извършва проверка в Университетската болница в града за смъртта на 12-месечно бебе. Кристиян Костадинов почина на 18 октомври, след като за 36 часа получил 8 последователни гърча, последният от които нанесъл тежки поражения върху сърцето и дихателните му пътища. Родителите настояват, че на детето им е било дадено лекарство за епилепсия, а Кристиян не бил диагностициран с такава.