Този въпрос остава без ясен отговор вече 9 години, тъй като разследването отдавна беше прекратено поради липса на данни за престъпление. 

Трупът на 46-годишния началник на кабинета на тогавашния лидер Ахмед Доган, известен като ковчежника на ДПС, беше намерен на стълбище в емблематичната къща на ул. "Беловодски път" в столичния кв. "Бояна". До Емин беше открито предсмъртно писмо, адресирано до баща му, трите му деца и до самия Доган.

Експертизите пък установиха, че той сам, с дясната си ръка, се е застрелял от упор в слепоочието с пистолет "Глок". По личното му оръжие бяха намерени само генетични следи от него.

През 2009 г. разследването беше прекратено. Година по-късно обаче лидерът на ГЕРБ и вече бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов обяви, че МВР и прокуратурата са допуснали тежки грешки или поне небрежност и има доклад на ДАНС по темата.

"Разследването е водено безобразно. Има нарушения, недоглеждане", коментира тогава той.

Така делото бе възобновено. Но през 2011 г. прокуратурата отново го прекрати със същия мотив - Емин се е самоубил по своя воля, а не е бил принуден или убит, а пропуските са несъществени.

Близките обаче не повярваха на тази версия. Още след смъртта му бащата - 79-годишният Емин Хюсеинов, категорично заяви, че синът му не се е самоубил. “Бил е убит”, каза възрастният мъж от село Козица, Поповско, който отказваше да приеме, че синът му, мюсюлманин и отговорен съпруг и баща, ще сложи сам край на живота си.

В същото време самият Ахмед Доган рязко неглижира своята доскорошна дясна ръка, наричайки го в знаково интервю "мъжка секретарка".

"Той е човек, когото сме взели от едно село. Всичко, което е получил, го е получил от ДПС – и като положение, и като социален статут. Аз дори го наричах шеговито патрон, патрончето – в смисъл на работодател. Така казвам и на секретарката си – патрон. Но някъде нещо неизвестно за нас се е отключило в него”, заяви още Доган тогава.

По-късно вдовицата на Емин - Ферах Хюсеин, коментира думите му така:

"Доган го познавам от 18-годишна. Знам как реагира в различни ситуации. Когато се случи нещо, което го изкарва от релси, нещо разтърсващо, поведението му е леко истерично. Така че реакцията му на смъртта на Ахмед не ме изненада. Нито това, че не дойде на погребението му, беше обиден. Той ме повика в Бояна в деня след погребението. Още тогава ми каза, че е "обиден", че се чувства засегнат от това, че Ахмед е решил да се самоубие в неговия дом. Искаше да ми покаже мястото и кръвта по стените".

Тя обаче изтъква, че Доган й е обещал да направи всичко, което може, за семейството и подписали договор с ДПС за подпомагане обучението на децата и изплащането на жилищен кредит.

Въпреки това, в началото на 2010 година, говорителят на ДПС Камен Костадинов заяви в телевизионно интервю, че самоубийството на Ахмед Емин e свързано със заговор за убийството на Ахмед Доган. Емин имал задача да го следи и да го ликвидира, а самоубийството било част от "целенасочен удар срещу ДПС".

Тогава Костадинов заяви още, че Емин е бил зависим от "формални или неформални връзки" с агенти на службите. В ДПС имали неофициална информация, че той се е срещал и с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, обвинен по аферата "Октопод". 

По думите на Костадинов Емин не се е намирал в нормално състояние.

"Бил е поставен в ситуация на тежък натиск и тежка преса – нещо, което дава основание да зададем въпроса - имал ли е той някаква връзка със службите за сигурност?", допълни Костадинов.

На тези обвинения пък вдовицата отговори:

"По този въпрос компетентните органи се произнесоха много ясно, че Ахмед не е сътрудничил на службите за сигурност. Имаше много версии, повечето от които безпочвени и изсмукани от пръстите. Що се отнася до версията, че Ахмед е обмислял убийството на Доган, която самият той лансира и лакеите подеха с радост, по-голям абсурд от това не бях чувала. Много интересно, как ще решиш да убиеш някого, а преди това ще му напишеш писмо?!"

Неофициално също се разбра, че при обиск след смъртта на Емин са иззети документи от компютъра му и на хартиен носител, както и тефтери. Те са пратени на ДАНС за анализ за връзка с националната сигурност, но отговорът е бил, че няма такава.

Години по-късно обаче се оказа, че ДАНС продължава да пази в тайна документацията по случая. По искане на журналисти в края на 2015 г. контраразузнаването разсекрети само част от материалите - кореспонденция с прокуратурата и Комисията по досиетата, както и вътрешна между дирекции в агенцията.

Става дума за пет документа с гриф „Поверително“ и „Служебна тайна“ - съответно за 5 години и за шест месеца, за които от Държавната комисия за защита на класифицираната информация (ДКСИ) отговориха, че „няма данни за удължен срок на защита“.

Прокуратурата също отказа достъп до материалите по делото с аргумента, че в него има данни, касаещи личния живот на Емин, както и такива, свързани с длъжността му и дейността му в ДПС.