За влошеното здраве на някои от служители обявиха днес синдикални организации към КТБ.

Потърпевши се оплакаха пред президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, че към служителите на банката има грубо отношение, квалификации за некомпетентност и искания за предоставяне на информация на базата на устни разпореждания, предаде БГНЕС.

"В банката присъстват външни лица, които не са служители, а същевременно искат достъп и разполагат с информация, свързана с дейността й", подчерта председателят на синдикалната организация към КТБ Илко Чамов и обясни, че това от своя страна води до притеснения затова кой ще носи отговорността в случаи на неправомерен достъп и евентуално изтичане на информация.

Напрежение сред служителите от КТБ създава и забавата при ползването на годишния платен отпуск. Така те са в невъзможност да планират годишната си почивка.

Работещите в банката се чувстват некомфортно и заради постоянното наблюдение и искане на обяснения защо и къде се носят папки в сградата. Има също така и случаи, в които служителите намират компютрите си включени, а документите по бюрата – разместени.

Чамов увери, че служителите на КТБ получават заплатите си в пълен размер и без закъснение, а искането е отношенията между тях и квесторите да бъдат регламентирани.

"Една значителна част от българската икономика е свързана с КТБ и проблемите на тази банка се отразяват върху големи групи хора. Всичко това което се насложи върху проблемите на енергетиката и здравеопазването, очертава доста мрачна картина", коментира Константин Тренчев.

Комитет за защита на банковата стабилност

Днес в сградата на КТ "Подкрепа" се проведе учредителна сбирка на Инициативен комитет за защита на финансовата и банковата стабилност. Желание за участие в комитета до този момент са заявили десетки фирми и граждани, както и клиенти на КТБ.

421 писма от различни клиенти е получил комитетът до момента, а сред тези, които го подкрепят са бившият министър на културата Вежди Рашидов и актрисата Цветана Манева.

На учредяването присъстваха представители на синдикатите и на Експертния комитет, който предложи Меморандум със спешни мерки за оздравяване и отваряне на КТБ.

"Комитетът ще търси решения за проблемите на КТБ. Организацията ще помага на Експертната консултативна комисия при синдикатите и работодателите в мерките за стабилизирането на банката", заяви водещата на учредителното събрание Радка Петрова.

По думите й данните до този момент сочат, че КТБ не е фалирала и може да бъде оздравена.

Финансистът Стоян Александров подчерта, че е абсолютна лъжа това, че 3 млрд. лв. са изнесени от КТБ.

"Видно е, че условията за банкиране и гарантиране на кредитите не са спазени, но е странно как може такива неща да не бъдат забелязани от надзорния орган", коментира Александров.

За 17,30 часа днес е обявен нов протест пред сградата на БНБ, такива ще има и в други градове.