Вече няма да има мед,сладки, обувки или бельо, носещи името "Мелания Тръмп" в Словения.

Бъдещата първа дама на САЩ нае адвокатска фирма в родната си страна, която ще внимава името й да не бъде използвано в много продукти, които се появиха след като съпругът й Доналд Тръмп бе избран за президент на САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Наташа Пирц Мусар, директор на адвокатската фирма "Пирц Мусар и Партньори" заяви, че използването на името Мелания Тръмп за комерсиални цели без одобрението на нейната клиентка ще бъде противозаконнно в страната и ще представлява нарушаване на личните права.

Юридическата практика в Словения е ясна - използването на име, фамилия, фотография на някого за комерсиални цели без одобрение не е позволено, заяви Пирц Мусар, добавяйки, че адвокатската фирма е изпратила прессъобщение до всички словенски медии, предупреждаващо за възможни нарушения на регистрираната търговска марка на Мелания Тръмп. Сред продуктите, наречени на нейно име, са буркани с мед с етикети показващи усмихнатото й лице и надпис: "От родната градина на Мелания Тръмп", бисквити украсени със златен прашец, обувки на високи токчета, колекция бельо, един вид салата и дори голяма коледна елха в столицата.

Пирц Мусар заяви, че Мелания Тръмп засега не е предявявала някакви юридически претенции. "Разпространихме само общо предупреждение", каза Пирц Мусар.

"Нямаме нищо против коледната елха в Любляна да се казва Мелания, защото това няма нищо общо с комерсиални цели, но не може да позволим някои продукти да се наричат Мелания Тръмп", допълни тя.

Родена като Мелания Кнавс, Мелания Тръмп напуска Словения, когато е на 20 години, за да стане манекенка. Последният път, когато е посетила родната си страна, е през юли 2002 г., когато представя Доналд Тръмп на родителите си в намиращия се до езерото в Блед "Гранд хотел Топлице", две години преди двойката да се сгоди.

Не е ясно дали ако някои продукти се нарекат само "Мелания" това ще бъде нарушаване на търговската марка. Според националното бюро за статистика в Словения 25 жени се наричат Меланиа, а 198 се наричат Мелания, славянска версия на името.