Това се случи, след като срещу договора се противопоставиха по-малък коалиционен партньор - националисти, и религиозни групи.

Преди две седмици България, която е ротационен председател на Европейския съюз, също отхвърли конвенцията. Това изтъкна съпротивата в по-консервативните в социално отношение страни от бившия източен блок срещу либералните ценности на по-богатата Западна Европа, отбелязва Ройтерс, цитирата от БТА.

Словашкото правителство подписа конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието срещу жени през 2011 г. и ратифицирането й от парламента щеше да е следващата стъпка.  Фицо обаче каза, че Словакия няма да ратифицира конвенцията, която според него е спорен документ, който може да наруши конституцията и да доведе до въвеждане на еднополови бракове.

Той все пак заяви, че страната му ще включи в законодателство всички мерки, насочени към борба с насилието срещу жени. Словакия на практика забрани еднополовите бракове през 2014 г., когато прие конституционна поправка, определяща брака като съюз между мъж и жена. Тя също така не признава каквато и да е форма на гражданско партньорство между хора от един пол.

"Не можем да приемем мерки, които биха влезли в конфликт с вярванията и чувствата на хората в някои държави", каза Фицо, който е социалдемократ.

По думите му Истанбулската конвенция "ненужно поставя под въпрос естествените различия между мъжете и жените и ги нарича стереотипи", като същевременно преследва добрата цел за премахване на насилието срещу жени.

Словашката национална партия, която е по-малък коалиционен партньор в правителството, заяви, че ще го напусне, ако Словакия не се оттегли от конвенцията.

Римокатолическата църква каза, че договорът може да доведе до дискриминация за религиозната свобода в Словакия, където 62 процента от 5,4 милионното население се определят като католици, а 6 процента - като протестанти, според преброяване от 2011 г.

Страните членки на ЕС България, Унгария, Чехия, Великобритания, Хърватия, Гърция и Ирландия все още не са подписали договора, както и страните членки на Съвета на Европа Азербайджан и Русия. Конвенцията е подписана от 40 държави. Илиян Могиларски.