По думите на майката, едното бебе - Богдан, е добре и дори я разпознава, докато другият - Янко, е в кома от раждането си, съобщи bTV.

В същото време Фондът за лечение на деца отказва да финансира операция, тъй като лекарите, с които е имало консултация, твърдят, че тя е невъзможна. Бебетата имат обща кръвоносна система, която няма как да бъде разделена.

От 5 месеца сиамските близнаци, които бяха родени на 28 август м.г., са в дом "Майка и дете" в Бургас и семейството им ходи там да ги вижда.

"Богдан е добре, мърда крачета и ръчички, плаче, смее се", разказа едната баба. В същото време другото дете е в кома.

Според другата баба на близнаците те могат да бъдат разделени, за да може едното да бъде прибрано вкъщи.

"Другото няма нищо, няма органи, по-добре да бъдат разделени, за да може едното поне да живее", смята тя.

Бабата сама е провелира, че такива операции за разделяне на сиамски близнаци се правят най-успешно в Америка, затова иска да заминат за там. Ако не ни дават средства, каза тя, ще си продадем къщата вероятно.

"Не финансирането е проблем в случая със сиамските близнаци от Сливен, а това, че няма лекар, който да извърши операцията", обясни Пенка Георгиева, член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

По думите на Георгиева, случаят с близнаците е бил разгледан на два пъти – на 23 ноември м.г. и на 29 март т.г. с интердисциплинарна междуболнична комисия от 15 лекари – елита на здравеопазването. Заключението на лекарите е, че едното дете е „самостоятелно нежизнеспособно, като наличните анатомични съотношения между близнаците правят разделянето им анатомично невъзможно, функционално непълноценно и технически неосъществимо“.

Според Пенка Георгиева, в случая медицината е безсилна, а семейството има нужда от психологическа помощ и подкрепа.

В края на октомври м.г. Районният съд в Сливен осъди бащата на сиамските близнаци Радостин Радостинов на 6 месеца "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок за това, че се е съвкупил с ненавършилата 14-годишна възраст Мария. Мъжът е втори братовчед на момичето.