От 20 часа на територията на област Разград се въвежда пълна забрана за движение на всички превозни средства, съобщи БТА по информация от областната дирекция на МВР.
Силният снеговалеж и бурният вятър правят невъзможно почистването на пътищата в региона, посочват от полицията.
Областния управител на Шумен е обявил бедствено положение, от 21ч. на 19.12.2012г. за 24ч. се затварят всички пътища на територията на областта за движение на МПС. През следващите два дни няма да се провеждат учебни занятия в Шуменска община.
В десет области - Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, се затварят всички третокласни пътища за различните видове моторни превозни средства. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
В областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Русе, Варна и Бургас се затваря цялата пътна мрежа за МПС над 3.5 тона.

Заради силния вятър пътищата няма как да бъдат почистени, тъй като се образуват снегонавявания, призна Павлова, цитирана от "Фокус".
Тя посъветва всички, на които не им се налага да пътуват спешно, да избягват пътуванията до утре на обяд. Очаква се тогава метеорологичната обстановка да се подобри и пътищата да бъдат разчистени.

Затворен за движение за тежкотоварни автомобили е Дунав мост, както и участъкът от пътя при Бяла, съобщи инж. Лазар Лазаров, директор на Пътната агенция.

С до 8 часа закъснение се движат някои автобуси, заради непочистени пътища, съобщи председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова.
„Варна, Шумен, Ветрино, Силистра Търговище, Разград, Русе, Бяла – всичко това в момента е малък ад. Автобусите се движат със закъснения по 5, 7, 8 часа за разстояния от 100 км. Въпреки че пише, че пътят Шумен-Варна е отворен, той е затворен – те връщат автобусите. На Бяла също не пускат никой”, разказа тя.

Топалова добави, че по пътя Шумен–Варна автобусите стоят на едно място и не могат да тръгнат нито напред, нито назад. „Това е много голям проблем и винаги става, защото не чистят пътищата. Тук се обаждаме на националния телефон на Агенция „Пътна инфраструктура”, те ни препращат на регионалните. Всички регионални дават заето – просто са си оставили слушалките отворени”, каза още тя.

Автобус с ученици на два пъти е освобождаван от преспи на пътя между сливенските села Гавраилово и Чинтулово, а 50 ТИР-а закъсаха в района на Мокрен, където е подстъпът към Котленския проход. Там два от камионите катастрофираха и блокираха движението. Затворен бе и пътят Петолъчката – Тича – Котел – Омуртаг. 

Около 150 селища, включителнo и малки махали, са с нарушено електрозахранване основно в областите Смолян, Кърджали, както и в планинските части на области Хасково, Стара Загора, Сливен и Бургас, на територията, обслужвана от ЕВН, съобщиха от електроразпределителното дружество към 17 ч.
На много места ситуацията е усложнена допълнително от паднали дървета по електропроводите. 80 аварийни екипа работят, включително по възстановяване на счупени стълбове от мрежата.

11 училища в областите Силистра и Варна, както и в общините Момчилград, Стара Загора, Кърджали и Баните, затвориха врати заради усложнената обстановка, уточниха от просветното министерство.
Заради очакваното влошаване на метеорологичната обстановка за два дни от утре се прекратяват учебните занятия в общините Силистра, Алфатар, Ситово, Главиница и Дулово.
Нуждаещите се от хемодиализа, за които са предвидени процедури в следващите дни, ще бъдат превозени в болницата в Силистра. Родилките от областта с предстоящи термини се пренасочват в болниците в Силистра, Дулово и Тутракан.

Бързият влак от София към Варна спря близо до гара Левски заради технически проблем с локомотива, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.
Четири влака спряха между Чумерна и Шивачево малко преди гара Сливен заради липса на напрежение в контактната мрежа поради лоши атмосферни условия. Всички влакове са сутрешни. На различни гари спряха два влака по линия София – Бургас и още два - от Бургас до София и от Пловдив към Варна.

В 13 области от източната част от страната за днес е в сила оранжев код за опасни метеорологични явления - обилни валежи, снежни виелици и поледица. Най-силен вятър има по Черноморието.
За четвъртък от НИМХ обявиха оранжев код за 12 области - Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Търговище, Разград, Добрич, Силистра, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол. В останалата част от страната не са прогнозирани опасни метеорологични явления.

Зимни неволи - снимки

Времето за Коледа