Това стана на официална церемония в зала „Тържествена“ на Съдебната палата в София, на която присъства и главният прокурор.

Преди дни Сарафов беше избран единодушно от всички членове на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. Той беше единственият кандидат, след като предшественикът му Евгени Диков влезе в съвета.

„Започнал съм кариерата си като следовател. Това беше моята детска мечта. Ще отправя посланието: „Работа и отговорно отношение към Службата“. След 5 години, когато си тръгна, се надявам службата да е възстановила своя заслужен имидж и да заема своето достойно място в рамките на съдебните институции. Убеден съм, че ще успеем да възстановим мястото на НСлС.

Тя е служба с висок авторитет, който сякаш някак си се позагуби през годините. Това не бих могъл да направя сам, а с ваша подкрепа и съдействие. Разчитам на вас и ще се осланям на вас. Можете да разчитате на пълната ми институционална подкрепа. Това е моята служба и в никакъв случай не би могло да се говори за закриването й", заяви Сарафов пред новите си подчинени по време на церемонията, цитира го "Фокус".

Той обяви, че в сряда ще свика общо събрание, на което да се запознаят и да обсъдят приоритетите в работата и натовареността, както и да чуе техните идеи по отношение на ръководството и преструктурирането на службата. Сарафов уточни, че на него ще представи своите нови заместници, с които ще работят 5 години.

По думите му би могло да се мисли за организационни мерки и за законодателна промяна.

„Би могло делата за корупция да бъдат поети за разследване от следователи – било от НСлС, било от компетентни териториални следствени отдели. Тоест една законодателна промяна в посока натоварване на НСлС, считам за изключително полезна и ценна“, посочи Сарафов.

Сотир Цацаров допълни, че корупционните престъпления принципно трябва да бъдат разследвани от следователи на Следствения отдел на Специализираната прокуратура, но не пречи да бъдат възлагани и на следователи от НСлС.

Борислав Сарафов ще има пълната ми подкрепа да осъществи промени в състава на НСлС, заяви още главният прокурор.

„Препоръчвам му едно от първите му действия да бъде свикано общото събрание на всички следователи на службата. След като чуе колегите си, да пристъпи към действия в съответствие с нуждите и най-належащата необходимост. Благодаря на досегашното ръководство на НСлС. Именно под ръководството на Сарафов службата ще следва да продължи и да положи още и още усилия. Ще трябва да докаже необходимостта от себе си и своето значение, а то не е малко. Ръководството на прокуратурата има амбицията да увеличи още до края на тази година натоварването на прокуратурата“, подчерта Цацаров.

По думите му практиката службата да бъде заливана с многобройни дела ще трябва да бъде редуцирана.