Следователите разследват всички версии за смъртта на руския опозиционен политик Борис Немцов, включително поръчково убийство. Това съобщи представителят на Следствения комитет Юлия Иванова, цитирана от РИА Новости и Агенция "Фокус".

На въпрос дали се разглеждат в качеството на причини за убийството политически мотиви, тя отговори аналогично.

Първата хипотеза, по която работи руското следствие във връзка с убийството на опозиционера Борис Немцов, е опит за провокация и дестабилизиране на политическата ситуация в Русия, при който той може да е бил пожертван.

Това заяви говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин, като уточни, че стрелбата е извършена с пистолет "Макаров". От мястото са иззети шест гилзи от 9-милиметрови куршуми от различни марки, предаде Дни.ру.

Друга версия, по която се работи, е ислямската следа, тъй като Немцов е получавал заплахи за позицията си относно атентата срещу френския вестник „Шарли ебдо“.

Проверява се и хипотезата за свързаност на убийството с украинските събития.

"Известно е, че сред участниците в украинския конфликт има много крайни радикали, които не се подчиняват на никакви власти. Не е изключено и търговската дейност на Немцов, лични спорове и други битови конфликти да стоят зад убийството“, посочи Маркин.

Полицията откри автомобил, който може е използван от убийците

В центъра на Москва е открит автомобил, с който може да са избягали извършителите на убийството на руския политик Борис Немцов, съобщи телевизия РЕН-ТВ, цитирана от Интерфакс.

"Белият автомобил на килърите е открит близо до мястото на разстрела", се казва на сайта на телевизията.

Източник от органите на реда потвърди за Интерфакс тези данни и уточни, че колата е намерена недалеч от улица Арбат в центъра на Москва.

Следствен екип прави оглед на автомобила. Възможно е обаче колата да няма нищо общо с престъплението, прави уговорка агенцията.