Запорът е за обезпечение на иск за неимуществени вреди за същата сума от непозволено увреждане, който съденият и оправдан за подкуп съдия Петър Сантиров е завел срещу Петров в Софийския градски съд (СГС), съобщи "Правен свят".

Делото все още не е решено, но през май съдът е допуснал обезпечение на иска на Сантиров със запор на вземанията на Петров от прокуратурата.

Следователят напусна съдебната системата през април, въпреки искането на правосъдния министър Христо Иванов ВСС да не го освобождава по негово желание, за да му бъде търсене дисциплинарна отговорност. Повод за това стана окончателната оправдателна присъда на Върховния касационен съд (ВКС) по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Сантиров и Тенчо Попов по обвинение в подкуп.
В решението си върховните съдии написаха, че делото "Цонев, Сантиров, Попов" е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена именно от следователя Петров".

След като СГС е допуснал запор на парите му, Петров е обжалвал това определение пред Апелативния съд. В жалбата си той твърди, че в определението на първата инстанция липсват данни дали магистратите са извършили проверка на допустимостта на иска, не са посочени правните основания, въз основа на които е приета вероятната основателност на иска, не е посочено защо обезпечението е допуснато без гаранция. Изложил е съображения и за недоказана от Сантиров обезпечителна нужда.

САС обаче е отхвърлил всички доводи на Петров с изключение на този, че градският съд е допуснал обезпечение без гаранция от Сантиров.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС. Запорът обаче се изпълнява веднага след внасянето на гаранцията от страна на Сантиров.

Преди две седмици Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа да спре изпълнението на решението на ВСС за освобождаване на Петров. При напускане на системата следователят трябва да получи и обезщетение от 18 заплати за прослужени години, както и да му изплатят неползвания отпуск. Не се знае дали вече е получил парите.

Неотдавна Пепи Еврото се записа в Адвокатската колегия във Видин.